Spoljašnja i unutrašnja čistota


U izvesnoj meri, unutrašnja čistota zavisi od spoljašnje čistote. Ako se tuširate i nosite čistu odeću, ako vam je telo čisto i uredno u svakom pogledu, to je dodatak vašoj unutrašnjoj čistoti. Ali, prava unutrašnja čistota je stalno pamćenje Svevišnjeg, koji je naš Večni Pilot. To je osećaj da duboko u svom srcu imamo živi oltar. To je beskrajno teže nego istuširati se i održati telo čistim. Ipak, ako svoj spoljašnji život držite čistim, to neizostavno doprinosi vašoj unutrašnjoj svesnosti i znatno vam pomaže da svog Večnog Pilota pamtite sve vreme.
Ako prizovemo čistotu, sigurno ćemo na površinu izneti svoju unutrašnju božanstvenost. Treba da osetite da je Bog unutar vas, da je čistota unutar vas; vi samo treba da ih otkrijete. Kako ćete ih otkriti? Otkrićete ih tako što ćete u sebi zamisliti da su sve stvari koje vidite oko sebe čiste.
Svoje postojanje možete pročistiti osećajući duboko u sebi prekrasnu ružu, ili lotos, ili bilo koji drugi cvet koji volite. Cvet je sama čistota. Pokušajte da se poistovetite sa svešću cveta. Danas je to zamišljanje, ali ako nastavite da to zamišljate pet dana, ili deset dana, ili mesec-dva, sigurno ćete videti i osetiti cvet unutar sebe. Najpre ćete ga možda osetiti, a onda ćete sigurno videti postojanje cveta, a tada će miris cveta automatski ući u vas da vas pročisti.
Rano ujutru, pogledajte cvet i udahnite njegov miris. Potom pogledajte pravo u jutarnje sunce, u izlazeće sunce. Kako je ono lepo! Vidite li u njemu bilo šta nečisto? Pogledajte plamen sveće i videćete da je on sav čistota; zamislite da on sagoreva sve vaše nečistote. Ako gledate bilo šta što vam daje osećaj čistote, to će vam pomoći da pročistite svoju prirodu.
Još jedna stvar koju možete da probate je da tokom meditacije svesno udišete čistotu. U početku ćete možda koristiti maštu, ali ćete posle izvesnog vremena videti da to uopšte nije mašta. Kad čistota uđe u vas, ona je kao bujica koja teče od pete do glave i pročišćava sve što je u vama.
 

Izvor: "Krila radosti", Šri Činmoj


besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 8