Posvećenost jednom Učitelju

 

Pitanje: Ako su svi Gurui instrumenti Boga, zašto je tako važno imati isključivu posvećenost samo jednom Guruu?
Šri Činmoj: Ne radi se o isključivoj posvećenosti. Samo moraš znati u koga imaš krajnje poverenje. Svi su jedno, istina. Ali ti od srca voliš svog oca i svoju majku, a ne oca i majku nekoga drugog. Pravi Guru je kao roditelj. On te lično vodi na tvom duhovnom putovanju i sigurno te dovodi kući. Neko drugi, kao što je tvoj ujak, može te odvesti, ali ti imaš više vere u svog oca jer znaš da tvoj otac ima više brižnosti, više ljubavi prema tebi nego ujak. Svi Gurui su jedno, ali moraš znati da su neki više kao ujaci, neki su kao rođaci, a neki su kao nećaci. Pa je normalno da ćeš posvećivati više pažnje svom ocu.
Jedan određeni Guru je preuzeo krajnju odgovornost za tebe i obećao je da će te odvesti do tvog cilja koji ti je suđen. Zato on zaslužuje tvoju isključivu posvećenost. On preuzima punu odgovornost da ti pokaže Lice Boga. Drugi te samo inspirišu, pružaju ti malo pomoći. Ali u ovom slučaju, jedan određeni Guru to shvata kao svoju vlastitu odgovornost. Sve dok ti ne pokaže Lice Boga, on neće biti zadovoljan.

 

Izvor: Šri Činmoj, "Veliki učitelji i kosmički bogovi"

 


besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 6