Svaki Učitelj je u pravu

Mi se veoma mnogo divimo, obožavamo i volimo one duhovne Učitelje najviše visine koji su živeli u davna vremena. A istovremeno, hteo bih da kažem da visine njihovih naslednika nisu uopšte manje. Stvar je samo u tome što je postojalo vreme kada ste morali da pokažete okultne moći. Da tada niste pokazali okultne moći, ko bi vas smatrao Učiteljem? Šri Krišna je pokazao okultne moći, Buda je to učinio, Isus je to učinio. I dan danas, milioni ljudi shvataju nekog duhovnog Učitelja ozbiljno tek ako izvede neko čudo. Takav je ljudski mentalitet.
Ali, neki tragaoci su mudri. Ako im prikažete neko čudo, oni će reći: „Koga je briga za to? Da li sam preobrazio moju prirodu? Onakav kakav sam bio pre nego što sam prihvatio duhovni život, takav sam i sada. Kakva je onda korist od okultne moći?“
Može se reći da je čudo kao vatromet. Kad se vatromet lansira, on je divan i na sekundu se veoma obradujemo. Onda on padne dole. Da li je to promenilo našu prirodu? Ne. Samo na sekundu smo rekli: „O Bože, kako je to lepo!“ Ali, naša ljudska priroda ostala je ista. I dalje imamo istu sumnju, isti strah i tako dalje.
A opet, ako neko ko nam je drag umire i ako Učitelj može nekako da pomogne svojim okultnim moćima, onda toj osobi može da se produži život i ona može da poživi na ovom svetu još deset, dvadeset ili trideset godina. U tom smislu, to je dobro. Tokom tih dvadeset godina, ta osoba dobija priliku da se moli i meditira i da postane duhovno razvijeno, dobro ljudsko biće.
Svaki duhovni Učitelj ima svoj pristup, svoj put. Kad neki duhovni Učitelj vodi svoje učenike, on uopšte ne mora da se drži pravila koje je postavio neki drugi duhovni Učitelj, i obrnuto. Ni drugi Učitelji nemaju tu obavezu. Svaki je u pravu na svoj način.
Ali, onda se postavlja pitanje da li učenici imaju vere u svog Učitelja ili ne. Neki učenici čuju da je neki drugi brod lepši i da su na njemu učenici duhovniji. Onda odu na taj drugi brod. Potom, avaj, oni vide da je neki treći brod možda još lepši. I tako, oni idu od jednog do drugog broda. A neki drugi tragaoci skoče sa broda i počnu da plivaju sami.
Ali, oni koji su mudri, kad prihvate jedan brod, držaće se njega, bilo da on ide polako ili brzo.

 

Izvor: Šri Činmoj odgovara, deo 38


besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 11