Učitelj i učenik su prijatelji

Pravi duhovni Učitelj je onaj ko je postigao ostvarenje Boga. Svi smo jedno sa Bogom, ali pravi duhovni Učitelj je sa Njim uspostavio svesno jedinstvo. U svakom trenutku on može da uđe u višu svest i onim učenicima koji veruju u njega donese poruke od Boga. Učitelj, ako je pravi, za one tragaoce koji istinski teže i veruju u njega, predstavlja Boga na Zemlji. On je ovlašćen ili poslat od Boga da im pomogne. Pravi Učitelj, pravi Guru, jeste Bog lično. Na Zemlji će, međutim, Bog vrlo često delovati u duhovnom Učitelju i pomoću njega. Učitelj osnažuje tragaoca nadahnućem i vremenom mu, beskrajnom Milošću Svevišnjeg, nudi prosvetljenje.
Grešite ako Učitelja prihvatate samo kao osobu, kao ljudsko biće. Morate da osetite da je pravi Učitelj unutar fizičkog. Zašto su moji učenici došli k meni? Zato što je njihov pravi Učitelj, Svevišnji, u meni. Svevišnji je isto tako i u njima, ali tu On još uvek spava, dok je u meni potpuno budan. Učitelj i učenik su kao dva prijatelja koji imaju iste sposobnosti, ali jedan od njih spava i potrebna mu je pomoć da bi se probudio i bio u stanju da ispolji svoje sposobnosti. Guru je onaj koji dođe, dodirne stopala svoga brata, pomiluje ga po glavi i kaže: „Molim te, ustani. Vreme je da radimo za našeg Oca.“
Kada Učitelj nekoga prihvati za učenika, on tu osobu prihvata kao deo samog sebe. Ako učenik nije savršen, onda Učitelj takođe ostaje nesavršen. U učenikovom savršenstvu leži Učiteljevo savršenstvo. Stalno govorim da ja nemam nikkavu individualnost, nikakvu ličnost. Dostignuća mojih učenika su ono što će me odvesti u raj ili u pakao. U stanju sam da sve vreme ostanem u raju, ali oni u svakom trenutku lako mogu da me odvuku u pakao jer sam ih prihvatio kao svoje sopstvene. Pravi duhovni Učitelj se trudi da iz najvećih dubina učenikovog srca na površinu iznese njegovu unutrašnju božanstvenost. On kuca na vrata učenikovog srca i budi u njemu božansko dete koje zovemo duša. On kaže duši: „Ti ćeš čuvati ostale članove porodice – fizičko telo, um i životnu snagu (vital) – i brinućeš o njima. Oni neprestano prave greške. Daj im sada novi život, nov smisao, nov cilj.“
Zadatak duhovnog Učitelja je da svoje učenike navede da osete da je bez ljubavi i istine život besmislen i jalov. Najvažnije što duhovni Učitelj čini za svoju duhovnu decu je to što im daje svest o nečemu prostranom i beskonačnom u njima samima, a to nije ništa drugo do sam Bog.
Najviša transcendentalna Istina je u našim srcima ali je, na žalost, još nismo otkrili. Prema tome, od svojih učenika tražim da uđu duboko u sebe i meditiraju na svoje duhovno srce u kome boravi duša. Na kraju će naučiti kako da stupe u vezu sa dušom i kako da slušaju njene zapovesti. U tom trenutku zaista počinju da napreduju ka otkrivanju svog najvišeg i najdubljeg Ja.

Izvor: “Učitelj i učenik“, Šri Činmoj
 


besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 11