Mi smo prototip sveta

Kad stanete pred ogledalo, ako vidite kako vas iz njega gleda nebožansko lice, budite sigurni da je i ceo svet nebožanski. Ali, ako vas vaše lice raduje, ako je čisto i božansko, onda možete biti sigurni da je i svet takođe čist i božanski. Onako kako vidite sebe, predstaviće vam se i ostali svet. Ako na svom licu vidite težnju, uveravam vas da ćete tu težnju sigurno zapaziti u čitavom svetu. Ako u sebi vidite agresivne sile, proždrljivog tigra, onda će, čim izađete iz kuće, doći neki veliki tigar i pojesti vas. Mi smo tačni prototipovi sveta. Mi smo kao mikrokosmos, a svet je makrokosmos. Svetac uvek vidi sve na svetu – čak i najgoreg mogućeg lopova – kao svece. Slično tome, lopov će čak i najbožanstvenijeg sveca videti kao lopova. Mi prosuđujemo druge u skladu sa svojim merilima, u skladu sa svojim ostvarenjem.
Mi hoćemo da udovoljimo svetu, ali kako možemo da udovoljimo svetu ako nismo zadovoljni sopstvenim životima? Čista je besmislica pokušavati da udovoljimo drugima ako mi sami nismo zadovoljni svojim unutrašnjim i spoljašnjim postojanjem. Bog nam je dao velika usta i mi pokušavamo da udovoljimo drugima na rečima, ali nam u srcima vlada pustoš. Ako nemamo težnje, kako možemo da svetu ponudimo mir, radost i ljubav? Kako možemo da ponudimo bilo šta božansko ako ne praktikujemo ono što pričamo? Duhovnost nam daje sposobnost da praktikujemo ono što pričamo. Ako ne sledimo duhovni put, onda ćemo samo pričati; biće to jednostrana igra. Ali ako zaista praktikujemo duhovnost, onda ćemo zaista živeti u Istini. Naša priča doneće plodove jedino kad je sprovedemo u praksi...
Kako da ispunimo sve svoje odgovornosti? Probali smo na ljudske načine, ali nismo uspeli. Mi mislimo o svetu sa dobrim mislima i idejama, ali svet ostaje potpuno isti kakav je bio i juče. Volimo svet, a svet i dalje ostaje pun okrutnosti i mržnje. Trudimo se da udovoljimo svetu, ali svetu se ne može ugoditi. A zašto se to dešava? Zato što nismo najpre udovoljili svom Unutrašnjem Pilotu, Onom kome treba da udovoljimo prvom. Ako nemamo težnje da udovoljimo sopstvenom Unutrašnjem Pilotu, kako ćemo onda ponuditi svetu mir, radost i ljubav? Sve dok ne udovoljimo svom Unutrašnjem Pilotu, svet će uvek ostati bojno polje na kojem se bore vojnici straha, sumnje, strepnje, brige, nesavršenosti, ograničenja i vezanosti; i svesno ili nesvesno mi ćemo ući u igru sa tim nebožanskim vojnicima. Strah, sumnja, strepnja, briga i životinjske sklonosti nikada nam ne mogu doneti mir, svetski mir.

 

Izvor: Šri Činmoj, “Unutrašnji i spoljašnji mir”

 


besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 5