Treba li napustiti društvo

Pitanje: Da li savetuješ da onaj ko hoće da duhovno napreduje napusti društvo?
Šri Činmoj: Ne, nikad neću savetovati nikome da napusti društvo. Vi želite da napustite društvo zato što se plašite da će vas društvo povući nadole. Ali ako zaronite duboko u sebe, videćete da nije društvo to što vas povlači nadole; to je vaš um. Nedisciplinovani um, nebožanski um je to što vas vuče naniže. Možda se plašite društva i hteli biste da odete u pećine Himalaja, ali hteo bih da vam kažem da će vas i tamo pratiti vaš um. Ako je vaš um prosvetljen, ako je vaš um preobražen i pročišćen, onda možete da živite gde god hoćete. Ako želite da pobegnete od društva, onda nikad nećete moći da vidite lice stvarnosti. Ne beži duhovni junak, već neko ko je kriv. Ako niste uradili ništa loše, zašto morate da pobegnete?
Možda osećate da će vaš unutrašnji život, vaši napori da se odreknete sopstvenih nebožanskih misli, nebožanskih osobina, trpeti ako se družite sa ljudima. Možda osećate sledeće: pošto su članovi društva puni istih onih nebožanskih osobina koje muče i vas, ako se družite sa njima, biće vam veoma teško da se oslobodite tih osobina. Ako tako osećate, onda treba da ostanete na određenoj distanci radi vašeg sopstvenog duhovnog isceljenja. Vi ste bolesni i neko drugi je bolestan. Ako ste oboje stalno zajedno, nijedan se neće izlečiti. Za vaše dobro i njegovo dobro treba da neko vreme ostanete donekle razdvojeni. A kada se vi potpuno izlečite, možete da dođete i izlečite svog prijatelja koji pati. Ali, potpuno napustiti svog prijatelja, nikad mu više ne videti lice zato što osećate da ćete vi patiti ako se budete družili sa njim – to je pogrešno.
Nećemo izbegavati društvo u potpunosti. Dopustićemo da naše unutrašnje biće prosudi koliko možemo da se družimo sa pripadnicima društva. Treba da znamo da li smo u svom duhovnom životu ogromno banjan drvo ili samo malena biljčica. Ako smo biljčica, treba da budemo pažljivi, jer u svakom momentu možemo biti iščupani i uništeni. Ali, ako smo postali ogromno banjan drvo, onda ne treba da se plašimo ničega.

 

Iz knjige Šri Činmoja „Zemaljsko putovanje i nebesko putovanje“

 


besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 21