Kako voleti ljude

Pitanje: Kako da sebe naučimo da volimo ljudski rod, ne samo kao kolektivnu celinu, nego i pojedinačno, kada su nečije mane i loše osobine veoma očigledne?

Odgovor: Kada vidite da su nečije mane i loše osobine veoma očigledne, odmah pokušajte da osetite da mane i loše osobine ne predstavljaju tu osobu u potpunosti. Njeno pravo sopstvo beskrajno je bolje od onoga što sada vidite. Sa druge strane, ako zaista želite da volite čovečanstvo, morate ga voleti onakvo kakvo je sada, ne očekujući da dosegne određeni nivo. Kada bi čovečanstvo trebalo da postane savršeno pre nego što vi možete da ga prihvatite, ne bi mu trebala vaša ljubav, naklonost i pažnja. Upravo sada, u ovom nesavršenom stanju svesti, čovečanstvu je potrebna vaša pomoć. Bezrezervno dajte čovečanstvu makar i najbeznačajniju i najograničeniju pomoć koja vam je na raspolaganju. Ovo je zlatna prilika. Ako jednom propustite ovu priliku, vaša buduća patnja biće veća od vaše trpeljivosti. Doći će dan kada ćete shvatiti da je nesavršenost čovečanstva vaša sopstvena nesavršenost. Vi ste Božija tvorevina, baš kao i čovečanstvo. Čovečanstvo je samo jedan izraz vašeg univerzalnog srca. Možete i morate voleti čovečanstvo, ne samo kao celinu, već i pojedinačno, ako uvidite činjenicu da sve dok čovečanstvo ne bude ostvarilo svoj vrhunski cilj, ni vaše sopstveno božansko savršenstvo neće biti potpuno.

 

izvor: Šri Činmoj, "Mudrost"


besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 8