Put srca je bezbedniji


Pitanje: Da li je poželjno da se u meditaciji otvori treće oko?

Šri Činmoj: Unutrašnje oko treba da se otvori samo ako postoji unutrašnja čistota i zrelost i ako vas neće uznemiriti ni prošlost ni budućnost. Mnogo puta posuda nije spremna, ali uz pomoć ogromne rešenosti tragalac uspe da otvori treće oko. Tada je rezultat krajnje obeshrabrujući i štetan. Kad niste duhovno zreli, ako svojim trećim okom vidite da će vaša majka umreti sutra, onda ćete vi umreti danas od brige i uznemirenosti. Ili, ako postanete svesni nekog nesrećnog događaja koji se odigrao u vašoj prošlosti, osećaćete se krajnje jadno i nećete imati snage da nastavite da idete napred.

Ima ljudi koji su otvorili centar između obrva pre nego što su otvorili svoj srčani centar i koji, Milošću Svevišnjeg, nisu počinili ozbiljne greške koristeći tu moć. Ali, u najvećem broju slučajeva, sve dok srčani centar nije otvoren i emocionalni deo čovekove prirode potpuno pročišćen, ako otvori treće oko, tragalac će podleći nemilosrdnom iskušenju. On će pokušati da vidi nešto unutra i odmah će to reći drugima, ili će iz radoznalosti pokušati da uđe u nekog da bi video šta se događa u prirodi te osobe. Ima hiljadu i jedna stvar koja na kraju tragaoca može da odvede daleko, daleko od puta duhovnosti.

Posebno je za početnike uvek preporučljivo da meditiraju na srčani centar. Zapravo, čak i ako ste napredni, treba da meditirate na njega, jer u srčanom centru dobijate radost i postajete nerazdvojni sa svime na šta meditirate. Ako se koncentrišete na treće oko, možda nećete imati osećaj jedinstva. Možda ćete videti svetlost, ali ćete osećati da ona nije vaša; mislićete da to možda uopšte i nije bila svetlost, već prosto mašta ili halucinacija. Sumnja može da uđe u vaš um. Ali, kad koristite srce, za radost koju dobijete smesta osećate da je vaša; mir koji osećate je vaš; sve što osećate postaje vaše. To je sposobnost srca za jedinstvo.

O moje srce, o srce moje, ti si moj čamac za spasavanje.
Ti ploviš neistraženim morima neznanja
i dosežeš Zlatnu Obalu Onostranog.
O slatko, slađe, najslađe srce moje, nisi samo ti Božije.
Bog je takođe tvoj.

 

Šri Činmoj, "Meditacija"

 


besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 3