Kad meditiramo, ostavimo želje po strani

Ako želja uđe u nas dok ne meditiramo, ni tada nije dobro da je gajimo, ali je beskonačno gore da je gajimo tokom meditacije. Ako gajimo želju ili bilo kakvu nečistu misao tokom meditacije, onda samo pojačavamo moć negativnih sila i činimo svoje duhovno putovanje još težim. Svim tragaocima želim da kažem da u toku svoje meditacije budu oprezni. Ako ne možete da ostanete u svojoj najvišoj, najčistijoj, nadubljoj meditaciji duže od pet minuta, nema veze. Kad um počne da luta možete tiho da recitujete duhovne poeme ili da pevate duhovne pjesme. Ali ne dozvolite umu da ode u zemlju želje. Bolje je da gradite kule u vazduhu od slatkih snova, ali ako počnete da gajite želje, propašćete.
Kad stupimo u život težnje i duhovnosti, Svevišnji neće doneti dodatne želje i nečistote u naš um ili život. On je taj koji nam je dao težnju, pa zašto bi nam On davao želju, koja je potpuno suprotna težnji? Ne. On neće namerno ometati naš napredak na ovaj način. Ove želje izgledaju kao da su se iznenada pojavile, ali one nisu ništa novo za nas. Postojale su i pre u našem životu, samo što ih nismo toliko primećivali pošto je naš život bio obavijen milijardama želja.
Kad postanemo svesni božanskog unutrašnjeg života, kad počnemo da se molimo i meditiramo, shvatamo da je želja tigar, svirepa životinja koju smo hranili i hranili, i shvatamo da je ne moramo više hraniti. Onda se naše želje naljute na nas. Kažu: „Sve ovo vreme si nas hranio i vrlo smo ti zahvalne, ali sad si počeo da nas izgladnjuješ“. Onda sve isfrustrirane želje sklopa pakt i napadnu nas na sve moguće načine stvarajući nam probleme sa porodicom, prijateljima, na poslu, emocionalnim vezama i slično.
Dok smo u običnom životu, ne postoji intenzitet. Danas imamo jednu želju, sutra četiri a sledećeg dana deset ili dvadeset. Ali smo vrlo retko intenzivni čak i u pokušaju da postignemo i ispunimo naše sopstvene želje. Naše želje su samo obična priželjkivanja. Nemamo kapacitet ili voljnost da radimo na njima. Želimo da budemo bogati ili poznati ili lepi, ali daleko smo od toga da počnemo da radimo na ostvarenju tih želja ili da se iskreno molimo za njihovo ispunjenje.
Kad tragalac tek stupi na duhovnu stazu, ako je još nije prihvatio svim srcem ili ako još nije dovoljno uznapredovao, te želje se pojavljuju tokom njegove meditacije. On može da pomisli: „Ona osoba je vrlo bogata, ona osoba je vrlo lepa, ona osoba ima neke dobre osobine koje ja nemam“. Dok se moli za Mir, Svetlost i Blaženstvo, jedan deo njegovog bića možda svesno i namerno gaji želju da postane multimilioner. U to vreme, intenzitet tragaočeve meditacije se susreće sa ovim svetovnim željama. Šta se onda desi? Taj intenzitet uđe u želje i učini ih još jačim nego što su bile pre toga.
Mi nesvesno ili svesno dozvolimo mislima da uđu u nas, a intenzitet naše meditacije ih poveća ili ojača. Ali Svevišnji nam ne postavlja ove prepreke. On nam je dao težnju da se molimo za Mir, Svetlost i Blaženstvo. Družili smo se sa ovim željama mnogo, mnogo godina. A kad poželimo da prekinemo ovu vezu, ovi stari prijatelji nam kažu: „Kud si pošao? Zašto bismo ti dozvolili da odeš u drugu prostoriju? Zar nisi zadovoljan nama? Čak i ako nisi zadovoljan nama, jeo si s našeg stola. Sad moraš platiti račun. Nećemo ti dozvoliti da odeš“. One će se boriti  svom svojom snagom da nas vrate u svoj domen. Uz veliki napor, mi izlazimo iz njihovog domena i ulazimo u domen težnje. Tada ove želje dolaze i laskaju nam. One nas navode da osećamo da nam više nije potrebna težnja, da je Mir nestvaran, da je Svetlost nestvarna, da je Blaženstvo nestvarno. One kažu: „Nemoj tamo ostati. Vrati se nama, gde je sve stvarno. Ispunićemo te i ti ćeš ispuniti nas“.
Upravo pomoću neprosvetljenog uma želje pokušavaju da nam priđu i onda kada smo već stupili u život težnje. Najbolja stvar koju možemo da uradimo je da nikad ne dozvolimo bilo kakvoj nečistoti u obliku žudnje, sumnje, strepnje, ljubomore ili bilo koje druge netežeće misli da uđe u naš um u toku meditacije.

 

Izvor: Šri Činmoj, "Čistota: Mlađa sestra božanstvenostii"

 


besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 7