Tri faze meditacije

Postoje tri faze meditacije. Prva faza je kad se određeno iskustvo dešava. Uprkos tome što ste imali vrlo dobru, visoku, duboku, suptilnu meditaciju, osećate kao da nije celo vaše biće tu. Možete podeliti svoje biće deo po deo. Da je celo vaše postojanje u tome, onda ga ne biste mogli podeliti: telo, vital, um, srce i duša bi išli zajedno. Iako u psihičkoj svesti imate vrlo visoku meditaciju, ona neće biti potpuno plodna zato što u njoj ne učestvuju svi članovi vaše unutrašnje porodice.
U drugoj, višoj fazi meditacije, uviđate da ste postali potpuno jedno sa svojom svešću. Sad “svest” poznajete samo kao termin, ali ćete na tom nivou biti sposobni da vidite i da osetite šta je svest. U svakom trenutku ćete biti sposobni da vidite božansku prugu svetlosti, sveprožimajuću svetlost unutar vas koja vas je ujedinila s Najvišim. U ovoj fazi meditacije, postajete karika između zemlje i Neba.
I onda dolazi treća faza, najviše stanje u meditaciji. U tom stanju, bićete u stanju da osetite ili vidite sebe i kao meditatora i kao samu meditaciju. Tada se posmatrač i posmatrano spajaju. To se dešava samo u najvišoj Transcendentalnoj Svesti, kad odete izvan igre prirode. Svi tragaoci će jednog dana imati ovakvo ostvarenje, jer će svi morati da se uzdignu iznad igre prirode. Igra prirode ovde znači iskušenje, frustraciju, zebnju, strah, neuspeh, uspeh i slično.
U jednoj od naših Upanišada se spominje da postoje tri vrste meditacije: gruba meditacija, suptilna meditacija i transcendentalna meditacija. Ono prvo iskustvo spada samo u grubu meditaciju. Druga faza koju sam spomenuo spada u suptilnu meditaciju. Treća je transcendentalna meditacija, u kojoj postajete potpuno jedno sa svojom meditacijom i, u isto vreme, ostajete iznad meditacije. Sve vreme osećate da ste iznad, iznad. Ali ipak, to ne znači da u gruboj meditaciji ne možete da uđete u najdublju meditaciju. Ne, vi to možete. Ali tada će samo jedan vaš deo – vaše srce – uživati u najdubljoj meditaciji, dok fizičko, vital i um neće uživati u najdubljoj meditaciji. Zato se i naziva gruba.

Izvor: Šri Činmoj, “Iskustva viših svetova”

 


besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 4