Neophodnost molitve

Kad neko uznapreduje u meditaciji, molitva nije neophodna. Tada će on shvatiti da Bog uvek zna naše potrebe i brine o nama beskrajno više nego što mi sami brinemo o sebi. Molitva nije neophodna, jer mi pripadamo Bogu i Njegovo smo vlasništvo. Kad se odreknemo svojih ličnih zahteva i predamo se potpuno, tad nas Bog prisvaja kao Svoje sopstvene i čini nas Svojim odabranim instrumentima.

Ali, sve dok u duhovnom životu dobro ne uznapredujemo i ne osetimo da smo jedno sa Bogom, molitva je neophodna. Ako dobijemo nešto pomoću molitve, mi možemo da kažemo svetu: “Molio sam se za to; zato sam to dobio. Vidi, ja sam tako blizak sa svojim Ocem!” Mi smo kao deca koja su gladna. Tražimo hranu od naše majke i ona nas hrani. Da, ona bi nas i sama nahranila, ali to što tražimo hranu, a naša majka nas sluša, pruža nam radost. To ubeđuje naš um da ona mari za nas. Zbog naše unutrašnje povezanosti i bliskosti s našom majkom, mi od nje možemo da tražimo šta god hoćemo.

Bog može sve da učini za nas bezuslovno, ali to nam ne bi donelo istu vrstu zadovoljstva. Ako u trci pretrčite čitavu stazu, bićete oduševljeni ako dobijete pehar. Trčite veoma brzo i finiširate uz mnogo truda i osećate da ste zaslužili pehar. Ali, ako neko ko je samo posmatrao dobije pehar, on se neće osećati zadovoljno, jer nije ništa učinio da ga zasluži. Bog može sve da nam da bezuslovno, ali smo mi mnogo zadovoljniji ako nam On da nešto za šta smo se molili i radili.
 

Izvor: "Meditacija", Šri Činmoj


besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 9