da li dobro meditiram

Pitanje: Kako da znamo da li dobro meditiramo?

Šri Činmoj: Tragaoci često pitaju kako mogu da znaju da li ispravno meditiraju, ili naprosto obmanjuju sebe, ili imaju mentalne halucinacije. Veoma je lako da se to zna. Ako ispravno meditirate, steći ćete spontanu unutrašnju radost. Niko vam nije doneo dobre vesti, niko vam nije doneo nikakav poklon, niko vas nije hvalio niti vam se divio, a imate unutrašnji osećaj ushićenja. Ako se to dogodi, onda znate da meditirate ispravno. Ali, ako osećate mentalnu napetost ili uznemirenje, onda ćete znati da takav način meditacije nije za vas.

Ako uživate u mentalnim halucinacijama, osećaćete da je mir unutra, a uznemirenost spolja. Vi vapite za mirom, svetlošću i blaženstvom, ali spolja osećate vulkansku pometnju. Ako imate pravu meditaciju, uzvišenu meditaciju, onda ćete sigurno osećati mir iznutra i spolja. Ako je to duševna meditacija, osetićete svoje večno postojanje; osetićete da ste od Večnosti i za Večnost. To osećanje ne možete da dobijete od mentalne halucinacije.

Ima još jedan način da znate. Ako zaista ulazite na viši nivo, osetićete da vam telo postaje veoma lagano. Iako nemate krila, osetićete da gotovo možete da letite. Zapravo, kad dostignete veoma visok svet, videćete pticu unutar sebe koja lako može da leti baš kao i prave ptice.

Ako se radi o vašoj mašti, na nekoliko minuta imaćete veoma sladak osećaj; onda će vam se smesta javiti mračne i frustrirajuće misli. Reći ćete: “Tako sam se trudio da učim, a nisam dobro prošao na ispitu”, ili “Tako sam se trudio u kancelariji danas, ali nisam mogao da udovoljim šefu”. Te negativne sile u obliku frustracije odmah će ući u vas. Ili će u vas ući sumnja, pa ćete možda reći: “Kako mogu da tako dobro meditiram kada sam juče uradio tako mnogo loših stvari? Kako Bog može da bude zadovoljan mnome?” Ali, ako je to zaista visoka meditacija, osetićete da čitavo vaše biće, kao božanska ptica, leti visoko, više, najviše. Takvo osećanje neće pratiti žalosne misli, ni frustrirajuće misli ni sumnje. Letećete nebom ushićenja, gde je sve radost, mir i blaženstvo.

Takođe, možete da znate da li ste dobro meditirali po tome kako se osećate posle meditacije. Ako zahvaljujući vašoj meditaciji iz vas počnu da izviru mir, svetlost, ljubav i radost, onda ćete znati da ste dobro meditirali. Ako imate dobar osećaj prema svetu, ako gledate svet očima ljubavi uprkos njegovim brojnim nesavršenostima, onda ćete znati da je vaša meditacija bila dobra. Ako imate dinamičan osećaj odmah posle meditacije, ako osećate da ste došli na svet da uradite nešto i postanete nešto - da rastete u samu Božju sliku i postanete Njegov posvećeni instrument - to ukazuje da ste imali dobru meditaciju. Ali, najlakši način da znate da li ste imali dobru meditaciju je da osetite da li su mir, svetlost, ljubav i blaženstvo iznutra izašli na površinu.

 

Izvor: Šri Činmoj, "Meditacija"
 


besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 6