da li je bolja jutarnja ili večernja meditacija

Pitanje: Šta je bolje, jutarnja ili večernja meditacija?

Šri Činmoj: One mogu biti podjednako delotvorne. Ali uveče meditacija postaje pomalo teška jer si tokom dana osam ili deset sati bio u metežu sveta. Sreo si mnoge netežeće ljude i nesvesno su njihove misli i nečiste ideje ušle u tebe. Sve dok ne postaneš duhovno vrlo snažan, upijaćeš iz sveta mnoge netežeće i neinspirativne sile. Tu može pomoći ako se istuširaš. Ako se družiš sa duhovnim ljudima, to takođe pomaže. Ali, svejedno, nije isto.
Ali do sledećeg jutra sve to nestane iz tvog sećanja, bar nakratko. U toku vremena provedenog u snu, smetnje spoljašnjeg sveta budu izbrisane. Sve nečistote koje su ušle u tebe iz drugih budu izbrisane. U toku osam sati koje si prespavao tvoja duša, kao božanski lopov, te je posmatrala. Neki obični lopov bi od tebe nešto ukrao. Ali ovaj božanski lopov će ti samo davati i davati. Ako ti je u nekom delu tvog bića potreban mir, tvoja duša će tamo staviti mir. To je kao sa majkom. Majka tajno rano ujutro spremi dečiju sobu, tako da dete čim ustane može uzeti stvari koje su mu potrebne za školu. U toku noći duša dobije priliku da uradi što je potrebno dok spavaš. Ali u toku dana, kad si uključen u aktivnosti spolašnjeg sveta, tvojoj duši postaje izuzetno teško da ti daje, a tebi da primaš. Iz tog razloga, jutarnja meditacija je obično najbolja.
Međutim, kad sedneš da meditiraš, ako si devedeset devet posto u svetu sna i jedan posto u ovom svetu, kako ćeš onda imati plodnu meditaciju? Ujutru možeš pobediti svoju letargiju ako se istuširaš i sedneš svež i spreman da meditiraš, pa će onda meditacija biti sto posto dobra. U suprotnom, tvoja meditacija je beskorisna.
Rano ujutro nema meteža, nema urnebesa. Odmarao si se nekoliko sati i osećaš se snažan kao lav. Nakon jutarnje meditacije, najbolje vreme za meditaciju je uveče, jer je uveče atmosfera tiha i mirna. Osećaš neku blagost. Uveče si umoran i osećaš da je i ceo svet umoran. Ali postoji razlika u pristupu istini između tebe i sveta kad ste umorni. Kad je svet umoran, on ne teži. Želi odmor. Ali ti osećaš da se umor ili letargija mogu prevazići samo unošenjem više Svetlosti, više energije u sebe. Neka obična osoba se ne moli i ne meditira. Ona je umorna i želi da spava. Oseća da nema više šta da se radi. Ali ti kažeš: "Ne! Umoran sam, ali postoji određen način da ispunim svoj život energijom, a to je da unesem odozgo u svoj život Mir, Svetlost i Blaženstvo". Kad se moliš i meditiraš, tada novi život, nova energija ulazi u tebe i osvežavaju te.
Ako želiš da meditiraš uveče, onda meditiraj pola sata ili četrdeset pet minuta pre jela. Ako si zaista ogladneo, možeš popiti čašu vode, soka ili mleka. Ali ako budeš meditirao nakon većeg obroka, hiljade suptilnih nerava u tvom telu će biti vrlo tromi pa nećeš dobro meditirati. Telo će biti tromo, svest će biti troma, nervi će biti tromi i tvoja meditacija će biti beskorisna. Kad meditiraš kako treba, tvoja svest je kao ptica. Ako dobro meditiraš, osećaš da celo tvoje biće, kao ptica, leti visoko, više, najviše. Ali kad si trom, odmah potoneš i tvoja svest se ne uzdiže. Znači, ako nisi u mogućnosti da meditiraš ujutro, večernja meditacija je sledeća najbolja stvar - ne u podne ili u jedanaest ujutro ili u dva po podne. U tim terminima meditacija nije dobra. Međutim, kad postaneš vrlo napredan u duhovnom životu, svako vreme će ti biti dobro. Najbolja je stvar, ipak, meditirati ujutro i uveče. Ako dobro meditiraš ujutro, dobiješ milion duhovnih dolara. Ako dobro meditiraš uveče, dobiješ deset hiljada duhovnih dolara. Ali ako možeš dodati bar jedan dolar na duhovnu sumu koja ti je potrebna za ostvarenje, onda ćeš, ako si mudar, to i uraditi.

 

Izvor: Šri Činmoj, "Talasi-Plamenovi", deo 5

 


besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 13