kako da stalno napredujemo

 

Pitanje: Kako da obezbedim da neprekidno napredujem u mom duhovnom životu?

Šri Činmoj: Moli se kao dete. Ti si tek ušao u duhovni život. Treba da znaš da si, u duhovnim terminima, tek rođen, ti si dete. Na početku, sve je lako. Potom, kasnije, kada se opustimo, svakakve sile napadaju. Kad se pridružimo nekom putu, ili upišemo neku školu, ako smo dobri učenici, gorimo od želje da napredujemo. Ovde učiš molitvu i meditaciju. Svaki put kad dođe neka misao, treba da se zapitaš: da li će mi ona pomoći da napredujem? Ako je odgovor da, onda odmah nastavi. Ako je odgovor ne, onda odbaci tu misao.

Misli nas čine hrabrijim od najhrabrijih ili slabijim od najslabijih. Ako gajimo neprilične misli, nebožanske misli, agresivne misli, možda nekoliko sekundi možemo da osetimo da smo veoma jaki. A onda, kroz nekoliko minuta, mi u stvari postajemo slabiji od najslabijih, pošto ta agresija nije ništa drugo do unutrašnji rak. Ako imamo neku dobru misao, ta progresivna misao će nam mnogo pomoći. Svaka dobra misao je stupanje napred. Svaka loša misao je hodanje unazad. Moramo da znamo da li hoćemo da idemo napred ili hoćemo da se vraćamo nazad.


besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Koristeći kontakt formular, možete se prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 3