kako naći učitelja

Pitanje: Ovde na Zapadu baš i nema mnogo duhovnih Učitelja. Kako naći nekog?
Šri Činmoj: U duhovnom životu postoji lestvica, a ta duhovna lestvica ima podosta prečki. Prva prečka je inspiracija, a sledeća prečka je težnja. U težnji se nalazi seme koncentracije, meditacije i kontemplacije. Nakon težnje, sledeća prečka je ostvarenje. Nakon ostvarenja dolazi otkrovenja, a nakon otkrovenja ispoljavanje.
Da počnemo od inspiracije. Ako čitate duhovne knjige, po mogućstvu knjige koje su napisali duhovni Učitelji, to će vas sigurno inspirisati. Kad čitate neku knjigu o istoriji, dobijate inspiraciju da naučite sve o istoriji. Kad čitate duhovne knjige, ulazite u jednu novi oblast, novi domen, novu svest. Kad u tim knjigama poročitate kako je neko postigao mir, svetlost ili radost, to vas inspiriše; odmah biste hteli da te stvari imate i vi. Kao što rekoste, nema mnogo duhovnih Učitelja. Ali, ako čitate knjige koje su napisali duhovni Učitelji, sigurno ćete u određenoj meri biti inspirisani.
Potom će doći dan kada ćete uvideti da ta inspiracija nije dovoljna. Vaša inspiracija će proizvesti težnju, unutrašnji plač. Dete plače. Majka smesta dolazi, trčeći. Majka je prisiljena detetovim plačem do dođe; ona dolazi da se pobrine o svom detetu. I u duhovnom životu, kad imate težnju, unutrašnji plač za Bogom, bez obzira gde je, Bog mora doći k vama. A kako On dolazi? On dolazi u obliku neke duhovne osobe koja Ga je videla ili osetila ili dobila neku unutrašnju poruku od Njega. Kad se školujete, treba da platite školarinu da biste učili. I u duhovnom životu postoji školarina. Ta školarina se naziva težnjom. Ako imate tu težnju, tu školarinu, kako vam može biti uskraćeno unutrašnje obrazovanje? Bog će vam tada sigurno pomoći. Možda nećete naći pravog Gurua, najvišu vrstu Učitelja, ali ćete sigurno naći nekoga. Možda ćete morati da čekate neko vreme na učitelja koji će vam dati univerzitetsku titulu, ali na Zapadu ima mnogo ljudi koji vam mogu pomoći na početku. U duhovnom životu, ta elementarna pomoć je važna kao što su važni obdanište i osnovna škola u životu.
Potom, ako ne budete zadovoljni, ako želite da pođete dalje i dublje, ako vapite da brže napredujete, kažem vam, vaš unutrašnji plač neće ostati neuslišen. Naći ćete nekog drugog ko će vam pomoći na vašem putovanju i na kraju, naći ćete nekog ko će biti u stanju da vas povede vašem suđenom Cilju.
Dakle, vaš prvi učitelj biće duhovne knjige. Iz tih knjiga naučićete mnoge stvari. Te stvari u početku mogu da izgledaju kao da su samo teorija, ali ako nešto naučite teorijski, onda ćete u to imati unutrašnje poverenje. Radi praktičnog znanja morate naći učitelja i naći ćete ga, sigurno. Nijedan iskreni vapaj nikad nije ostao neuslišen. To je samo pitanje vremena. Ako neko zaista želi da učini nešto, da postigne nešto, on to možda neće moći da uradi odmah. Ali ako ima pravu, iskrenu težnju da to uradi, onda je to samo pitanje vremena. Za godinu ili dve, u jednoj inkarnaciji ili dve inkarnacije, on će sigurno dobiti to što hoće. Sama priroda Boga je ispunjenje. Bog hoće da Njegova deca budu ispunjena. Ako naš Otac jede mango, on neće nas lišiti tog voća. On će nam takođe dati mango, tako da možemo da jedemo zajedno sa Njim. Pošto Bog hoće da mi, Njegova deca koja teže, budemo ispunjeni, nesumnjivo možemo da očekujemo da ćemo to ispunjenje i dobiti.

Iz knjige: "Plač zemlje susreće osmeh Neba"
 


besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 6