kako odgovoriti na pitanja

Pitanje: Možemo li da odgovorimo na svoja pitanja tokom naše svakodnevne meditacije? Ako je tako, kako možemo da odredimo da li odgovor zaista dolazi iz srca ili iz duše, kao nečeg što je suprotno umu?

Šri Činmoj: Tokom meditacije, ili kad završiš meditaciju, možeš da odgovoriš na bilo koje pitanje. Ako zaroniš duboko unutra, sigurno ćeš dobiti neki odgovor. Ali, kad dobiješ odgovor, treba da odrediš da li on dolazi iz duše ili iz uma. Ako odgovor dolazi iz srca ili iz duše, imaćeš osećaj rasterećenja i mira. Tada se neće javiti protivrečne misli da negiraju taj odgovor. Ako, međutim, odgovor ne dolazi iz srca ili iz duše, um će izbiti na površinu da se suprotstavi ideji koju si dobio.

Poruke koje dolaze iz uma u sebi nemaju sigurnosti. Ovog trenutka um ti kaže jednu stvar, a narednog trenutka kaže ti nešto drugo. Ovog trenutka um će ti reći da sam ja veoma dobar čovek, a narednog trenutka će reći: “Ne, on je jako loš”. Srce, međutim, uvek upućuje istu poruku. Kad ujutru sedneš da meditiraš, ono ti uputi jednu poruku. Kad meditiraš uveče, od srca ćeš dobiti tu istu poruku.

Ako dobiješ poruku da se vidiš sa nekim - recimo, sa svojim šefom - ti ćeš jednostavno otići i videti se sa tom osobom. Ali, ako poruka dolazi iz uma, pre nego što kreneš, u tvom umu biće mnogo pitanja. Tada, ako se konačno sretneš sa tom osobom, a rezultat ne bude onakav kakav si želeo, proklinjaćeš sebe i reći: “Ne, to nije bila prava stvar. Dobio sam pogrešnu poruku”.

Ali, ako poruka dolazi iz duše, imaćeš ogromno pouzdanje i primićeš i uspeh i neuspeh sa podjednakim zadovoljstvom. Dok izvršavaš tu poruku, nećeš očekivati ništa na svoj sopstveni način; nećeš očekivati da tvoj gazda bude zadovoljan tobom ili da učini nešto za tebe. Ti ćeš jednostavno to uraditi, i bilo da rezultat dođe u obliku uspeha, bilo neuspeha, osetićeš da si učinio pravu stvar.
 

Izvor: Šri Činmoj, "Meditacija"


besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 8