kako pobediti bes

Pitanje: Ponekad se razbesnim bez vidljivog razloga. Koji je unutrašnji razlog?

Šri Činmoj: Moraš da znaš odakle dolazi bes – da li iz vitala ili iz uma ili iz grubog fizičkog. Ako je to pravi bes, nekontrolisani bes, onda moraš da znaš da te je neznanje izuzetno snažno napalo. Kako neznanje može da te napadne na taj način? Ono može da te snažno napadne jedino kada nisi nahranio svoju dušu ujutru i tokom dana. Nisi najpre uradio ono što je najvažnije. Da si dobro meditirao, onda bi te možda bes napao, ali njegov napad ne bi bio tako moćan. Zato pokušaj da stekneš duševni mir pomoću svoje molitve i meditacije. Ako se moliš i meditiraš, bes može biti pobeđen.
Mi koristimo vreme bilo u negativne svrhe, bilo u pozitivne svrhe, bilo da ispoljimo svoj bes, bilo da pokažemo svoju ljubav prema drugima. Samo vreme je uvek isto. Ako se ne molimo i ne meditiramo, sigurno ćemo ga upotrebiti u loše svrhe. Možda ćeš reći: „Ima mnogo ljudi koji se ne mole i meditiraju, ali se oni ne razbesne ovako“. Ali, hteo bih da ti kažem da je tvoj način posmatranja drugih na spoljašnjem planu veoma površan. Ako se neka duhovna osoba razbesni, onda lako možemo da kažemo da njena meditacija nije prava meditacija. Ona može da sedi sa zatvorenim očima ili gleda u neku duhovnu sliku – ali Bog zna kuda njen um luta, u kakvoj divljoj šumi ili ogoleloj pustinji. To nije meditacija.
Ali, ako neko drugi radi posvećeno i nesebično svakog dana, čak i ako ne praktikuje duhovnost i formalan oblik meditacije, on ipak meditira na pravi način. Od svog nevezanog rada i nesebičnog služenja on stiče moć meditacije. A ako neko stekne moć meditacije, svakako da neće podleći divljem besu.


Izvor: Šri Činmoj, "Zaštita"

 


besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 14