kako spojiti srce i um

Pitanje: Kako možemo da spojimo um i srce?

Šri Činmoj: Ima dva načina. Jedan način je da srce uđe u um. Drugi način je da um uđe u srce. Hajde da srce shvatimo kao majku a um kao dete. Ili dete mora da pođe majci koja je smirena, tiha i puna ljubavi, ili majka mora da dođe detetu, koje je u ovom trenutku nesigurno, sumnjičavo i nemirno.
Kada majka pođe detetu, tada dete – um – mora da oseti da je majka – srce – došla sa dobrim namerama: da smiri um, da ga oslobodi, da ga ispuni na božanski način. Ako sumnjičavi i nemirni um oseća da je srce došlo da ga uznemirava i da je njegov nemir nešto veoma dobro što želi da zadrži, tada je izgubljen. Ako je dete nemirno, sumnjičavo, podozrivo i neguje sve te nebožanske osobine i oseća da su to sve njegove najbolje osobine, šta tada sirota majka može da učini? Srce će imati dobru nameru da preobrazi sumnju uma u veru i sve njegove druge nebožanske osobine u božanske. Ali, um mora da bude spreman; treba da oseća da je srce došlo sa idejom da ga promeni nabolje.
Drugi način: nakon što je dete prošlo kroz svašta negativno i destruktivno – strah, sumnju, podozrivost, ljubomoru, nečistotu – ono dolazi do tačke gde oseća da je za njega krajnje vreme da pođe nekom ko mu može dati nešto bolje. Ko je taj neko? To je majka, srce.  Majka je više nego željna da prosvetli sopstveno dete. Ako um teži, on će odmah osetiti da je srce, majka, prava majka. A srce će uvek osećati da je um dete kome je potrebno podučavanje.
Oba načina su efikasna. Ako je um spreman da uči od srca, srce je uvek željno da ga podučava. Majka je  dvadeset i četiri sata spremna da pomaže detetu, da služi dete. Dete ponekad postane razdražljivo, neposlušno ili tvrdoglavo, oseća da zna sve i da nema ničega što može da nauči od bilo koga. Ali, um mora da uči od nekog drugog. Čak i majka, srce, stiče znanje od nekog drugog – od duše, koja je sva svetlost. Nazovimo dušu bakom. Majka uči od bake, a dete od majke. Duša podučava srce, a srce podučava um. Ako možemo da vidimo odnos između srca i uma kao odnos između majke i deteta, to je najbolji način da se oni spoje.

 

Izvor: Šri Činmoj, "Pometnja uma i prosvetljenje srca"
 


besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 14