može li se meditirati posle jela

Pitanje: Kad treba jesti pre i posle meditacije?

Šri Činmoj: Ako hoćete da meditirate pošto ste pojeli pun obrok, kao što je ručak ili večera, treba da sačekate najmanje dva i po sata. Ako ste pojeli veoma lak doručak, možete da meditirate posle sat i po. Pre tog vremena nećete imati duboku, pravu meditaciju, jer će vaši suptilni nervi biti veoma teški i tromi. Glavnim nervima - Idi, Pingali i Sushumni - krajnje je teško da puste da kosmička energija teče kroz njih ako je telo upravo uzelo pun obrok.
Ako želite da najiskrenije meditirate, uvek je preporučljivo da meditirate praznog stomaka. Sad, prazan ne znači potpuno prazan. Ako vas muči glad, pojedite nešto veoma lako; inače će glad ometati vašu meditaciju. Možete da popijete čašu soka ili vode. A posle meditacije, treba da sačekate bar pola sata pre nego što jedete, jer toliko vremena treba da se asimiluju duhovne sile koje ste primili.

 

Izvor: Šri Činmoj, "Telo: tvrđava čovečanstva"

 


besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 6