šta da radimo sa mislima

Pitanje: Šta mogu da urade početnici po pitanju svih onih misli koje dolaze tokom meditacije? 

Šri Činmoj: Sve to zavisi od toga koliko snage volje imamo. Neki ljudi imaju ogromnu odlučnost i veoma jaku volju, a drugi nemaju. A opet, odlučnost nije dovoljna. Moramo takođe da budemo u stanju da sa vedrinom prihvatimo Božiju Volju.
Pretpostavimo da sada tvoju meditaciju remete ružne misli. Možda je Bog odlučio da te kroz šest ili deset meseci blagoslovi umom preplavljenim mirom. U tom slučaju, bićeš izuzetno srećan i zahvalan. A ako ti bude trebalo više vremena, treba da budeš srećan i zahvalan što te On još inspiriše da posvećeno meditiraš svakog dana.
To ne znači da ćeš biti besposlen i neaktivan dok čekaš da dođe Božiji Čas. Pogrešno je da se moliš samo dva minuta ili pet minuta, a onda odustaneš ako vidiš da ti je um još pun misli ili ako vidiš da u tvom umu, u vitalu i u tvom fizičkom biću vlada nemir. Isto tako je pogrešno da očekuješ da ti um postane miran i tih samo zato što si meditirao dva ili tri minuta.
Šta možemo da uradimo po pitanju misli na praktičnom nivou? Posmatrajmo misli kao da su osobe a um kao da je soba gde živimo i koju posedujemo. Moramo da iznutra rezom zatvorimo vrata sobe našeg uma i da ne dozvolimo nikome da uđe. Nećemo držati napolju samo naše neprijatelje, a to su loše misli, nego i naše prijatelje, dobre misli. Rešeni smo da uživamo samo u tišini, potpunoj tišini.
Posle nekoliko trenutaka, recimo, neka misao nam pokuca na vrata. Možemo da primenimo našu samilost ili mudrost. Mudrost nas podseća da smo sebi dali svečano obećanje da nikome nećemo dozvoliti da uđe u sobu našeg uma. Ali ako počnemo da primenjujemo samilost, možda ćemo reći: „Ko zna ko dolazi? Možda je to moj veoma dobar prijatelj“. Tada ćemo, naravno, otvoriti vrata. Avaj, onog trenutka kad otvorimo vrata, možda ćemo pustiti unutra nebožansku misao. Za tren ta nebožanska misao može odneti sva dobra osećanja koja smo imali poslednjih petnaest ili dvadeset minuta.
Zato je najbolje da ni u kom slučaju ne otvaramo vrata. Zatim, posle izvesnog vremena, sve loše misli same će nas napustiti. Ako su misli nebožanske, one će imati i sve nebožanske osobine. Neće imati strpljenja da sačekaju da otvorimo vrata. Pošto budu čekale napolju nekoliko minuta, te misli će reći: „Ispod časti nam je da ovde i dalje čekamo. Ako on ne želi da nas vidi, pokucaćemo na vrata neke druge osobe i dosađivaćemo nekom drugom“.
Ukoliko je to dobra misao, naš pravi i istinski prijatelj, ta misao će reći: „O, možda je moj prijatelj veoma zauzet ili radi nešto posebno. Inače, sigurno bi otvorio vrata. Nastaviću strpljivo da čekam“. Ostavićemo tu dobru misao da čeka napolju petnaest ili trideset minuta. Pošto smo očuvali naš mir i tišinu otprilike pola sata, reći ćemo: „Pogledajmo sad ko je došao na vrata“. Tada ćemo naći samo veoma drage prijatelje, koji nas čekaju. Ti prijatelji su naše božanske, okrepljujuće i ispunjujuće misli.
Na taj način, ako budemo u stanju da svoj um održimo u potpunoj tišini petnaest minuta ili pola sata, kad završimo meditaciju neće preostati mračnih, netežećih sila koje bi ušle u nas. Tako, zahvaljujući našoj meditaciji, možemo da imamo samo dobre misli. Kao prvo, moramo potpuno da zabravimo um i ne dozvolimo da bilo kakve misli uđu u nas. Zatim, pošto smo zaronili duboko u sebe i ušli u more mira, kad otvorimo vrata našeg uma videćemo da nas čekaju samo dobre, božanske misli.            

Izvor: Šri Činmoj odgovara, deo 6


besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 12