šta raditi kada se obeshrabrimo

Pitanje: U mojim pokušajima da meditiram i vodim duhovni život, spopadaju me teškoće i obeshrabrenja. Šta da radim?
Šri Činmoj: Ako vodiš duhovan život, pa te napadnu nebožanske, neprijateljske sile, ili ako osećaš da tvoja težnja nije onakva kakva bi trebalo da bude, nikako ne odustaj od svog duhovnog života. Ne možeš svakog dana jesti najukusniju hranu, pa opet, svakog dana jedeš. Ti jedeš svakog dana, bilo da je hrana dobra ili loša, kako bi održao svoje telo u dobrom stanju da možeš da radiš, ideš u školu i obavljaš uobičajene svari. Kad u duhovnom životu meditiramo, šta mi zapravo radimo? Mi hranimo dušu, naše unutrašnje biće. Pa i ako ne možemo da svakog dana nahranimo dušu na najbolji mogući način, ne smemo da prestanemo da se trudimo. Bolje je duši dati bar nešto nego je pustiti da gladuje. Zato nikako ne odustaj; uvek nastoj da meditiraš.
Put do ostvarenja Boga je dug. Ponekad, dok idemo tim putem, kraj njega vidimo divno drveće sa cvećem, lišćem, plodovima. A opet, ponekad samo vidimo da postoji put, a ni sa jedne strane nema drveća. Ponekad možeš da osećaš da si na beskrajnom putu kroz ogolelu pustoš a da je cilj nemoguće daleko. Nemoj, međutim, da prestaneš da hodaš samo zato što rastojanje izgleda veliko. Da bi ostvario Boga, moraš da budeš božanski vojnik i da hrabro i neumorno marširaš dalje.
Tragalac za beskrajnom Istinom mora da ima strpljenje seljaka. Seljak poore i obradi polje; onda mora da sačeka da Bog da kišu kako bi seme proklijalo i počelo da raste u izdanke. I u duhovnom životu, podjednako su potrebni naš lični napor i Božija Milost. Neophodno je da praktikujemo meditaciju, ali treba da osetimo da je i Božija milost neophodna, kao što je neophodna kiša. Kada se Božija Milost spusti a ljudski napor uspne, doći će vreme kada ćemo moći da meditiramo po svojoj volji. Napredni duhovni tragaoci mogu da meditiraju u svakom trenutku, u bilo koje vreme, na bilo kom mestu.
Najpre se trudi da meditiraš svojim sopstvenim naporom i uz pomoć Božije Milosti. Ako te napadnu nebožanske sile pa ne možeš da meditiraš, onda svoje trenutno dostignuće duševno i posvećeno položi pred Stopala Svevišnjeg. Reci Njemu: "To je ono što imam sada. Podlegao sam tim silama. Ovo je ono što imam sada, ono što ne želim da imam, i to dajem Tebi. Polažem to pred Tvoja Stopala". Ako uvek budeš mogao da svoje postojanje ponudiš Svevišnjem na taj način, videćeš da će tvoje svakodnevne meditacije postati izuzetno plodne.

 

Iz knjige "Obećana svetlost Onostranog"


besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 11