Meditiramo za svoje dobro

Pitanje: Kada se trudim da meditiram, veoma često osećam da iako to hoću, neki delovi mene se opiru i ne dozvoljavaju mi da dobro meditiram.

Šri Činmoj: Deo tebe koji hoće da meditira je tvoja duša, a deo tebe koji hoće da ti smeta je tvoj vital. Jedan od razloga što vital neće da meditira je što oseća da će te izgubiti. Vital uvek želi da te poseduje i da te koristi za sopstvene namere. On ne želi svetlost, sjaj i blaženstvo duše. Duša čini da osetiš da su svetlost i blaženstvo jedine stvari koje će te ispuniti i učiniti te zadovoljnim, ali vital čini da osećaš da su ove stvari strane i čudne. Ili, on te navodi da osećaš da mir, svetlost i blaženstvo ne postoje i da samo gubiš vreme; ili se trudi da stvori strah u tvom nesvesnom umu. Možda će ti reći da će te meditacija odvojiti od članova tvoje porodice i od bližnjih i dragih, ili će reći da će te svet ismevati i odbaciti te.
Zato, kada meditiraš, upitaj svoju dušu: „Zašto moram da meditiram?“ Neka ti duša da razlog. Ona će ti reći da meditiraš za svoje dobro. Meditacijom ćeš primiti mir, svetlost i blaženstvo, tako da ćeš uvek osećati neki smisao u svom životu. Inače, bićeš potpuno izgubljen. Tvoja duša će ti pokazati da su razlozi protiv meditacije neosnovani i beznačajni.
 


besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 8