Plači kao dete

Uspešnost meditacije u potpunosti zavisi od našeg unutrašnjeg plača. Kad je dete gladno, zaista gladno, ono plače. Ono je možda na prvom spratu, a njegova majka na trećem, ali čim majka čuje plač, smesta silazi da nahrani svoje dete.

Uzmimo meditaciju kao unutrašnju glad. Ako smo zaista gladni, naš Otac Svevišnji trčeći će doći bez obzira gde plačemo. Ako u našem plaču postoje intenzitet i iskrenost, smesta počinjemo da duhovno napredujemo. U suprotnom, za to nam mogu biti potrebne godine i godine.

A opet, ostvarenje Boga nije kao instant kafa - nešto što se dobija smesta. Za ostvarenje Boga potrebno je vreme. Ako neko kaže da će biti u stanju da učini da ostvarite Boga preko noći, nemojte ga uzimati za ozbiljno. Dvadeset godina treba da se stekne fakultetska diploma koja je zasnovana na spoljašnjem znanju. Naravno da za ostvarenje Boga, koje je beskrajno važnije i značajnije, treba mnogo više vremena. Ne želim nikoga da obeshrabrim ni na koji način. Ako je vaša unutrašnja glad iskrena, Bog će utoliti tu glad.

Ako redovno vežbamo koncentraciju i meditaciju, sigurno ćemo uspeti. Ako smo zaista iskreni, dostići ćemo cilj. Ali, teškoća je u tome što smo možda iskreni jedan dan ili nedelju dana, a onda osećamo da meditacija nije za nas. Hoćemo da ostvarimo Boga preko noći. Mi mislimo: “Hajde da se molim nedelju dana, mesec dana, godinu dana”. Posle godinu dana, ako ne ostvarimo Boga, mi odustajemo. Osećamo da duhovni život nije za nas.

Put do ostvarenja Boga je dug. Ponekad, dok hodate putem, videćete prekrasno drveće sa lišćem, cvećem i voćem. Ponekad ćete videti samo da postoji put, bez ikakvog lepog pejzaža okolo. Ponekad ćete možda osetiti da ste na beskrajno dugom putu kroz ogolelu pustoš, a da je cilj nemoguće dalek. Ali, ne možete prestati da idete samo zato što razdaljina izgleda prevelika, ili zato što ste umorni i nemate inspiraciju. Morate da budete božanski ratnici i marširate hrabro i neumorno. Svakog dana preći ćete još jednu milju i hodajući korak po korak konačno stići do cilja. Tada ćete sigurno osetiti da je cilj bio vredan borbe.

Voli bojno polje života, jer radost uvek diše, tajno i otvoreno, i u tvojoj pobedi i u tvom porazu.

 

Izvor: "Meditacija", Šri Činmoj


besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 19