3

Na nesreću, ljudsko u nama često žalosno pogreši kada opaža radost u drugima ili u sebi.

 

Ljudsko u nama dolazi do zaključka da ova radost predstavlja povlađivanje sebi. Kada primetimo da je neko veseo i srećan, mi odmah zaključimo da on sebi povlađuje. Ali, to je sasvim pogrešno. Povlađivanje i sreća su dve potpuno različite stvari. Povlađivanje potiče iz nebožanskog dela u nama. Kada u nekom pogledu povlađujemo sebi, nebožansko u nama dobije nešto – ono što je sitno u nama, a ne ono što je nepregledno, dobije nešto. Kada smo stvarno srećni, božansko u nama, beskrajno u nama, dobija nešto i uživa u nečemu.

 

 

Čovek ima jednu malu želju:
On želi da postane
Moćan poput Boga.

Bog ima jednu malu želju:
Želi da vidi čoveka
Iskreno srećnog.

 

Izvor: Šri Činmoj, "Sreća"

 

 

3Uobičajeni život zvuka je život želje. U životu želje uvek postoji osećaj nepotpunosti, nedovoljnosti.

 

Ma koliko da postignemo, uvek u nečem oskudevamo, nešto nam nedostaje. Ali, u životu tišine uvek postoji osećaj zadovoljenja, unutrašnjeg zadovoljenja. Čak i ako imamo samo mrvicu mira, svetlosti i blaženstva, mi osećamo da smo zadovoljni. Danas smo majušna kap, ali znamo da ova majušna kap ima sve izglede da uđe u moćni okean, pa da i sama postane moćni okean.

 

Izvor: Šri Činmoj, "Sreća"

 

81Ako prihvatimo život težnje, ispunjenje će sigurno doći, pre ili kasnije.

 

Ako idemo putem težnje, čak i ako dobijemo samo mrvicu mira, svetlosti i blaženstva, osetićemo pravi smisao ispunjenja. I dok iznutra rastemo, uvećavaju se naš mir, svetlost i blaženstvo. Kada svakodnevno vežbamo, mi postepeno razvijamo mišiće i postajemo snažni, snažniji, najsnažniji. Slično tome, kad razvijemo težnju – našu unutrašnju snagu – doći će trenutak kada ćemo dobiti svetlost, mir i blaženstvo u beskrajnoj meri i osetiti potpuno zadovoljstvo i ispunjenje u životu.

 

 

 

Život ima unutrašnja vrata.
Težnja ih otvara.
Želja ih zatvara.
Težnja otvara vrata iznutra.
Želja ih zatvara spolja.

Život ima unutrašnju svetiljku.
Ova unutrašnja svetiljka se zove težnja.
I kada održavamo plamen svoje težnje,
Ona će nepogrešivo
Celoj Božijoj tvorevini
Preneti svoj blistavi sjaj.

 


Izvor: Šri Činmoj, "Sreća"

 

 

 

81Postoji poseban način da postanemo srećni. Ako znamo kako da pratimo unutrašnje vođstvo, zaista možemo da budemo srećni.

 

To vođstvo dolazi direktno iz duše. Onog trenutka kad dobijemo poruku od duše, ili kada čujemo njen glas, mi osećamo unutrašnje ushićenje. Bez obzira da li smo uspeli ili ne, mi imamo unutrašnju radost. Ova radost nas ne navodi da želimo da dominiramo svetom. Naprotiv, navodi nas da osećamo naše jedinstvo sa svetom. Sa ovom radošću možemo da uđemo u srca drugih ljudi i da im pomognemo da vode bolji i uzvišeniji život.

 

 

 

Da li tragaš
Za istinskom srećom u životu?
Ako je tako, ne povinuj se umovanju,
Ne povinuj se uverenju,
Povinuj se samo nalozima
Svog Unutrašnjeg Glasa.

 

Izvor: Šri Činmoj, "Sreća"

 

 

 

81Um bi hteo da nas uveri u određene činjenice, ali kada zaronimo duboko u sebe, vidimo da on uopšte nije u pravu.

 

Nikada nećemo ostvariti pravu sreću slušajući um. Um misli da zna istinu, ali je, nažalost, ne zna. A potom, dođe trenutak kad se um zasiti sopstvenih nedostataka i prizna da nije uspeo da nam donese sreću. On vidi da stičemo radost kad zakucamo na vrata svog srca i uđemo u odaju srca. Um isto tako želi radost i sreću, pa tada postaje učenik srca.

 

 

 

O moj ume,
Da li zaista želiš da budem srećan?
Onda prestani, prestani da razmišljaš!

 

O moje srce,
Da li zaista želiš da budem srećan?
Onda počni, počni da osećaš!

 

Izvor: Šri Činmoj, "Sreća"

 

 

81Mi imamo dva glavna instrumenta: um i srce.

 

Umu se čini da je teško biti srećan, prvenstveno zbog toga što svesno uživa u osećanju odvojenosti. On uvek prosuđuje stvarnost u drugima i sumnja u nju. To je ljudski um, običan fizički um, zemaljski ograničeni um. Ali, mi imamo i srce težnje, srce ljubavi. Srce ljubavi je oslobođeno nesigurnosti zato što je već uspostavilo jedinstvo sa ostalim svetom. Ovo srce nosi poruku davanja sebe, a davanje sebe je otkriće Boga.

 

 

 

Ne moraš čekati do kraja života
Da ostvariš sreću.
Samo je potraži na pravom mestu.
Pravo mesto je
Tvoje samodajuće srce.

 

Izvor: Šri Činmoj, "Sreća"

 

 

81Mi danas uživamo u lažnoj sreći u telu, vitalu, umu i srcu.

 

Telo uživa u sreći u svetu uživanja i letargije. Vital uživa u sreći u svetu agresije. Um uživa u sreći kada podozreva i sumnja. Srce uživa u sreći kada gaji neiskrenost. Ali, doći će dan kada će osvanuti istinska sreća, božanska sreća. Tada će telo biti sasvim budno i svesno ponuditi svoju svetlost služenja, vital će biti dinamičan, um će biti srećan i smiren, a srce će osećati nerazdvojno jedinstvo sa ostalim svetom.

 

 

 

Želiš li da budeš srećan?
Onda ne precenjuj
Snagu svog uma
I ne potcenjuj
Svetlost svog srca.

 

Izvor: Šri Činmoj, "Sreća"

 

 

besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 8