14Grižom savesti ne postiže se svetlost mudrosti.

 

Ako ste učinili nešto što nije ispravno, onda se potrudite da učinite ispravnu stvar, božansku stvar. Ovaj sekund, ovaj minut ste iskoristili. Mogli ste da ga upotrebite ili u dobre ili u loše svrhe. Ako ste ga upotrebili u loše svrhe, nastojte da sledeći minut upotrebite u božanske svrhe. Ako upotrebite ovaj minut u božanske svrhe ne razmišljajući o tome da ste prethodnog minuta učinili nešto loše, šta se onda dešava? Vaša pozitivna snaga, snaga volje koju ste upotrebili da učinite pravu stvar, imaće tada svoju celu, svoju potpunu moć. Ali ako razmišljate o prethodnom minutu sa osećanjem krivice da ste učinili nešto loše i da ste narednog minuta rešeni da učinite pravu stvar, onda se polovina vaše snage opet gubi u tami, a samo polovina se može upotrebiti za ispravno delovanje. Zato probajte da narednog minuta na površinu iznesete svoju punu snagu volje i da poništite prethodnu grešku.

 

Sunčana staza da se ostvari Bog
Sastoji se u tome da čovek jasno zaboravi
I mudro oprosti
Svoje prošle neuspehe.

 

Izvor: Šri Činmoj, "Putovanje duše mog života"

 

14Kada mislim dobre misli, osećam da čovek, na kraju krajeva, i nije toliko loš.

 

Bog nam je dao inteligentan um. Dao nam je zdravo telo. Dao nam je snažan vital. Dao nam je mnogo toga za uvažavanje. Dao nam je prijemčivost. Hajde da do vrha napunimo svoju posudu dobrim mislima, božanskim mislima. On nam je dao mogućnost, sklonost, plus priliku da razvijemo svoje dobre osobine. Ako smo zaista iskreni, osetićemo da nam je Bog podario blagoslove i više nego što možemo da ih primimo – i ne samo više nego što možemo da ih primimo, nego i više nego što nam je zaista neophodno.

 

 

Ujutru me Bog blagosilja
Čistim motivima.
Po podne me Bog blagosilja
Jasnim idejama.
Uveče me Bog blagosilja
Izuzetnim nagradama.

 

Izvor: Šri Činmoj, "Putovanje duše mog života"

 

14Ne dajte da vas zarobe neinspirativna sećanja na juče. Otvorite vrata svoga srca za sutrašnje novo svitanje.

 

Svaki dan mora da vam dođe kao nova nada, novo obećanje, nova inspiracija, nova energija, novo ushićenje i novo blaženstvo. Osvanuće sutrašnji dan, a vi ste već ugladali svetlost na hiljade dana. Ako mislite da će i sutra biti samo još jedan dan kao oni koje ste već videli, onda nećete napredovati. Treba da osetite da će sutrašnji dan biti nešto apsolutno novo što ćete vi sami da stvorite u svom životu.

 

 

 

Nikad ne smete da mislite
Da je vaš život načinjen
Od uzaludnih nada.
Ne! Vaš život je načinjen
Od večno prosvetljujućeg sunca
I večno prosvetljujućeg neba.

 

Izvor: Šri Činmoj, "Doziva nas novi dan"

 

14Zašto ne biste smatrali današnji dan svojom zlatnom prilikom da odbacite sve nebožanske probleme koje ste, kao mrtve slonove, vukli sa sobom tolike godine?

 

Danas ponovo imate zlatnu priliku. Ako je iskoristite i danas učinite pravu stvar, osetićete da ste zaista napredovali. Potom, tokom dana, kad uveče pođete u krevet i probudite se narednog jutra, mislite na dobre stvari koje ste učinili i probajte da se prisetite radosti koje su vam one donele.

 

 

 

Ako ste nesrećni danas
Ne čekajte do sutra
Da to uklonite.
Sutra će biti novi dan
Ili da ponovo budete
Nesrećni
Ili da uživate u talasu blaženstva.
Današnju igru treba da igrate danas
Mudro i savršeno.

 

Izvor: Šri Činmoj, "Doziva nas novi dan"

 

14Nemojte da se brinete! Onaj ko se brine pokopava sam sebe, uz netraženu pomoć moćnih ruku sadašnjosti i ravnodušnih očiju budućnosti.

 

Hajde da ne brinemo o budućnosti. Hajde da mislimo o sadašnjosti. Ono što posejemo, to ćemo i požnjeti. Možda u prošlosti niste posejali pravo seme. Ako posejete seme sada, ono će proklijati i postati biljka i na kraju izrasti u ogromno banjan drvo. Zato, ako posejemo pravo seme, drvo će doneti plod. Ali, ako ne posejemo pravo seme u sebi, kako možemo da očekujemo pravi plod? Hajde zato da ne brinemo o budućnosti. Hajde samo da činimo pravu stvar danas, u ovom trenutku, sada i ovde.

 

 

Život mira ima sposobnost,
I jeste sposobnost,
Da razmrsi sve ljudske strepnje,
Brige i nesigurnost.

 

Izvor: Šri Činmoj, "Doziva nas novi dan"

 

14Izbrišite iz svog svesnog i nesvesnog pamćenja bolove svog prošlog života neuspeha.

 

Šta je, na kraju krajeva, greška? Ako mislimo da greška znači nešto što treba da bude kažnjeno, onda se grdno varamo. Hajde da je pre svega smatramo neuspehom. Šta je neuspeh? Neuspesi su stubovi uspeha. Hajde da smatramo greške poluistinama. Ako ih smatramo nečim gadnim i neoprostivim, onda one nikad neće biti ispravljene ni uobličene u istinu. Ali, ako smatramo greške nesavršenim ili majušnim istinama, ako u greškama vidimo mrvicu istine - jedino tada bićemo u stanju da osetimo da se greške mogu ispraviti i preobraziti u istinu.

 

 

Ne dopustite sebi
Da vas progutaju greške iz prošlosti.
Očekujte od svog života
Duboki unutrašnji preobražaj.

 

Izvor: Šri Činmoj, "Doziva nas novi dan"

 

14Ostavite umiruće stvarnosti prošlosti! Pozdravite nasmešene snove budućnosti!

 

Nakon što ste već učinili nešto pogrešno, smatrajte da je to završeno. „Prošlost je prah“, to je naša filozofija. Hajde da iskoristimo sutrašnju zlatnu priliku da učinimo pravu stvar. Hajde da svoj temelj sazidamo na čvrstoj steni. Hajde da rastemo od svetlosti ka više svetlosti, ka obilnoj svetlosti, beskrajnoj svetlosti. Ako se hranimo tamom i negativnošću, nećemo uopšte moći da rastemo.

 

 

 

Ne zalazite u prošlost
Da biste rešili današnje probleme
Već uđite u srce tišine
Sadašnjosti.
Tada će svi vaši problemi biti rešeni.

 

Izvor: Šri Činmoj, "Doziva nas novi dan"

 

besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Koristeći kontakt formular, možete se prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 63