80Ako razmišljate o čistoti, nečistota ne može da dođe.

 

Ako gledate samo na svetlost, svetlost, svetlost, gde je tama? Ako mislite na čistotu, nečistota odlazi. Prema tome, samo ostanite u čistoti; jednostavno ostanite u sobi koja je sva osvetljena. Uvek radite pozitivne stvari. Kada nečistota zakuca na vrata vašeg srca, ne dozvolite joj da uđe

 

Izvor: Šri Činmoj, "Božanski heroj"

 

 

 

 

 

80Unutrašnje pročišćenje počinje našom svesnom meditacijom; zatim mora da bude postignuto u budnom stanju, a potom i dok spavamo. Posle svega ovoga, može da se odvija i u stanju sna.

 

Moramo da počnemo iz početka i da radimo postepeno. Da biste prizvali čistotu tokom svoje meditacije kod kuće, trudite se da uvek kada meditirate zapalite mirišljavi štapić i sveće i da postavite cveće i sliku svog Gurua, ako ga imate. Ove stvari će pomoći da se u atmosferi uspostavi čistota. Zatim, kada počnete da meditirate, probajte da udišete i izdišete tri do pet minuta, zamišljajući da dišete usklađeno sa svojim Učiteljem, ili sa onim što je Najviše u vama. Zatim možete da uđete u meditaciju sa ogromnom čistotom.

 

Izvor: Šri Činmoj, "Božanski heroj"

 

 

 

 

80Ako želimo trajnu čistotu, neophodno je da svim srcem da uđemo u život težnje.

 

Ako želimo da imamo nešto trajno, treba da meditiramo na dušu, ne da bismo pročistili dušu, već da bismo proširili svetlost duše na sve delove svog bića. Kada meditiramo na dušu, treba da se molimo Unutrašnjem Pilotu, ili svojoj duši, da nam podari trajnu čistotu u srcu. Svetlost duše donosimo u srce, a odatle ona ulazi u um. Posle toga ulazi u vital (životnu energiju) a zatim u telo.

 

Izvor: Šri Činmoj, "Božanski heroj"

 

 

 

 

 

80Tragalac ne može da postigne unutrašnje pročišćenje odjednom. To je postepen proces.

 

Na trenutak možemo da budemo potpuno čisti u svom umu, vitalu i fizičkom, ali ako nema stalnosti, posle izvesnog vremena ta čistota će se sasvim izgubiti. Ali, kada jednom steknemo malo čistote, to nas inspiriše i daje nam energiju. Ako steknemo čistotu na pet minuta, onda znamo da ona postoji. Vidimo da smo dobili nešto realno, iako to možda nije trajno. Čak će nam i prolazna čistota pružiti radost. Tada ćemo pokušati da steknemo više radosti, postižući nešto trajno.

 

Izvor: Šri Činmoj, "Božanski heroj"

 


 

 

 

80U čistoti postoji božanska magija.

 

Ako tokom meditacije možemo da zadržimo jednu jedinu čistu misao, satima ćemo imati koristi od nje. Za to vreme, naše najgore slabosti se transformišu u pravu snagu. Svi znamo da kvalitet i kvanititet nisu isto. Svima nam je stalo do kvaliteta, a ne do kvantiteta. Ali u slučaju čistote, kvalitet i kvanititet idu zajedno. Čistota je kao božanski magnet. Ona u nas uvlači sve božanske osobine. Što više razvijamo božansku čistotu, to naša unutrašnja snaga postaje veća.

 

Izvor: Šri Činmoj, "Božanski heroj"

 

 

 

80Čistota je u stvari posuda u nama koja zadržava svetlost, mir, blaženstvo i moć.

 

Ove i druge božanske osobine ne mogu ostati u nama ako nemamo čistotu. Neki ljudi imaju mnoga duhovna iskustva, ali ih odmah izgube. Zašto? Zato što nemaju dovoljno čistote, bez obzira na unutrašnju dubinu i visinu njihovih iskustava. I hiljade njih pada u duhovnom životu, samo zbog toga što se ne trude da uspostave čistotu u svom životu. Oni teže dva, tri, šest meseci, pet ili deset godina. A onda najednom padnu, samo zbog toga što nemaju čistotu. Danas se penju na unutrašnji Mont Everest, ali sutradan padaju u najdublji ambis. Izgubljena čistota - sve je izgubljeno; sam Bog je izgubljen. Ali, osvojena čistota - ceo univerzum je osvojen.

 

Izvor: Šri Činmoj, "Božanski heroj"

 

 

 

 

 

80Čistota je svetlost duše koja doživljava svoju božanstvenost kroz telo, vital i um.

 

Kada smo čisti, dobijamo sve. Danas možda imamo velike misli ili veliku unutrašnju snagu, ali ćemo ih sutra sigurno izgubiti ako nemamo čistote. Ali, ako smo u stanju da zadržimo svoju čistotu, nikada nećemo izgubiti ono što je vredno da se zadrži. Svi duhovni tragaoci su, bez izuzetka, videli i osetili neophodnost čistote. Ako u unutrašnjem i spoljašnjem životu tragaoca nema čistote, on ne može da zadrži nijedan duhovni poklon koji primi. Sve će nestati i sve će razočarati tragaoca ako mu nedostaje čistota. A ako je preplavljen čistotom, sve božanske osobine će na kraju ući u njega.

 

Izvor: Šri Činmoj, "Božanski heroj"

 

 

 

 

 

besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 27