21. februar

28Razlikovanjem, odvajanjem istinskog i pravog oblika od lažnog i prolaznog, dolazimo do tačke kad možemo da vidimo svoj Cilj. Tada stupamo na put koji vodi našem Cilju.

 

Ako u svom svakodnevnom životu hoćemo da naglašavamo svoje dužnosti, onda našim uobičajenim dužnostima nema kraja. Treba da jedemo, treba da se viđamo sa prijateljima, treba da budemo sa svojom porodicom, treba da radimo. Imamo svakakve dužnosti. Ali moramo da znamo da je iznad tih dužnosti naša prava dužnost. Te svetovne dužnosti mi ispunjavamo svakodnevno, ali nas one ni na koji način ne približavaju našem Cilju. Postoji samo jedan cilj za svako ljudsko biće, a taj Cilj je ostvarenje Boga. To ne znači da treba da odbacimo čovečanstvo da bismo ostvarili Boga. Daleko od toga. Ne moramo da odbacimo članove naše porodice: ženu, sestre, braću, roditelje, decu. Ne. U njima treba da vidimo Božije postojanje. To je jedna od glavnih dužnosti ljudskog bića, da vidi Božije postojanje u deci, u prijateljima, u svima na ovom svetu.

 

Znam da si zauzet.
Bar te je tvoj um naveo da to misliš.
Čak i ako je tako, zar ne možeš da nađeš malo vremena
Da pozoveš Boga, svog Vrhunskog Gosta
Da te blagoslovi - tvoje srce i tvoj život -
Svojim sveprosvetljujućim i sveispunjujućim
Prisustvom?

 

Izvor: Šri Činmoj, "Putovanje duše mog života"

 

 


besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 5