3. avgust

33Ljudski ego nam stalno dodijava. Ali, ako imamo božanski ego koji čini da osećamo: „Ja sam Božiji sin, ja sam Božija ćerka“, nećemo nastojati da odvajamo svoje postojanje od ostatka Božije tvorevine.

 

Bog je sveznajući, svemoćan, sveprisutan. Ako je On sve, ako je On svuda i ako sam ja Njegovo dete, kako mogu da budem ograničen na jedno određeno mesto? Ovaj božanski ego ili božanski ponos je apsolutno neophodan. „Ne mogu da se odajem uživanjima neznanja. Ja sam Božije dete. Da ostvarim Njega, da Njega otkrijem u sebi i svima, to je moje pravo po rođenju. On je moj Otac. Ako je On tako božanski, šta nije u redu sa mnom? Potekao sam od Njega, od Apsoluta, od Svevišnjeg; prema tome, treba da i sam budem božanski.“ Ovakav božanski ponos mora da dođe u prvi plan. Običan ego koji nas neprestano sputava mora da bude preobražen. Božanski ego, božanski ponos, koji univerzum smatra svojim sopstvenim, trebalo bi da bude naš jedini izbor.

 

Maštovit sam bio,
Intuitivan sam postao,
Prijemčiv ću biti.
A potom ću Boga smatrati svojim
Baš onako
Kako Bog oduvek mene smatra svojim.

 

Izvor: Šri Činmoj, "Putovanje duše mog života"

 


besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 34