7. februar

28Od pradavnih vremena istorija se bavi tiranima i oslobodiocima. Uskoro će morati da se ozbiljno pozabavi mirotvorcima.

 

Postoje dva rata, unutrašnji i spoljašnji. Unutrašnji rat je rat koji vodi naše unutrašnje biće, ili duša, protiv ograničenja, neznanja, sumnje i smrti. Spoljašnji rat je rat koji čovek vodi sa čovekom, nacija sa nacijom. Pitanje je kada i kako dolazi do kraja ovih ratova? Spoljašnji rat može da se okonča jedino ako prvo prestane unutrašnji rat. To znači, kada unutrašnje biće ili duša pobedi neznanje, strah, sumnju i smrt, tada u spoljašnjem svetu neće biti nikakve potrebe da se zapodene rat. Mi se borimo zato što duboko u nama postoji nesklad, postoji strah, postoji strepnja i postoji agresivnost. Kada duboko u nama budu mir, radost, izobilje i ispunjenost, nećemo prizivati rat. Spoljašnji rat će se okončati kada se razreši unutrašnji rat. Oba rata će se okončati i moraju da se okončaju u toku ljudske evolucije.

 

Unutrašnje iskustvo mira
Čovekova je vrhunska potreba.
Unutrašnje iskustvo mira
Čovekova je transcendentalna lepota.

 

Izvor: Šri Činmoj, "Putovanje duše mog života"

 

 


besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 7