8. septembar

1Čovek je beskonačan, čovek je večan, čovek je besmrtan. Ali, kako zapravo možemo da osetimo da smo beskonačni, večni, besmrtni?

 

To možemo da učinimo jedino zahvaljujući našoj nesebičnosti i žrtvovanju Svevišnjem u nama samima i u čovečanstvu. Nesebičnost treba da bude pravilno shvaćena. Ako neko oseća da pomoću žrtve postaje jedno sa ostatkom sveta, to onda nije nesebičnost. Da bi bio istinski nesebičan, čovek već mora da oseća i ostvaruje svoje jedinstvo sa čitavom tvorevinom. Inače, uvek će smatrati da on čini nešto velelepno i veliko time što nudi sebe i što nekome služi. A kada se jedinstvo već postigne, oseća i ostvaruje, nesebičnost dobija svoje pravo značenje.Tragalac zna da je jedno sa univerzumom i sada ovim jedinstvom igra svoju ulogu. U tom trenutku ne možemo da zovemo nesebičnošću nešto što nudimo. Ne, to je nešto u šta mi izrastamo. Svaki nesebični čin vodi nas nečemu većem, a to nešto veće je takođe naše.

 

Svakog dana treba da se potrudiš
Da postaviš lični rekord
U bezuslovnom davanju sebe.

 

Izvor: Šri Činmoj, "Putovanje duše mog života"

 

 


besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 19