Pitanje: Kada meditiram, moram da se tako snažno koncentrišem da održim um mirnim, da ne mogu da stupim u kontakt sa mojim unutrašnjim sopstvom.
Šri Činmoj: Možda toga nisi svestan, ali činiš pravu stvar. Za sada, za tebe je koncentracija najbolja stvar. Kada pokušavaš da smiriš i utišaš um, ti se koncentrišeš. Ako možeš da se koncentrišeš na utišavanje uma, to je divna stvar. Kada uspeš da oteraš sve misli koje ti ometaju um, pre ili kasnije tvoje unutrašnje sopstvo će automatski izaći na površinu i stati pred tebe kao plamteće sunce, rasterujući sve oblake.

Pitanje: Šta je meditacija?
Šri Činmoj: Meditacija je prizivanje određene više sile ili više stvarnosti u niži deo našeg postojanja. I viši i niži delovi su naši, ali su više stvarnosti koje tokom meditacije nastojimo da dovedemo dole svesne svoga jedinstva sa Bogom, dok niže stvarnosti u nama toga nisu svesne.

Pitanje: Ako je nekom veoma teško da meditira pošto mu nedostaje disciplina i ne može da se koncentriše, imate li da predložite neko rešenje? Kako da razvijemo samodisciplinu i poboljšamo svoju meditaciju?
Šri Činmoj: U tom slučaju treba početi sa koncentracijom. Za nekog takvog meditacija će biti isuviše teška. Samodisciplina se stvara ispravnom koncentracijom, pogotovo pod izričitim vođstvom sposobnog učitelja. Dok praktikuje meditaciju, čovek treba da vodi jedan disciplinovan život. Ako mu život nije u određenoj meri disciplinovan, onda će mu meditacija uvek biti suviše teška.

Potkategorije

besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 55