28

Srce je kao izvor mira, radosti i ljubavi. Možete da sedite kraj izvora i jednostavno uživate. Nema potrebe da se molite Svevišnjem da vam da ovo ili ono, ili bilo šta drugo, jer ćete sve stvari koje želite dobiti od tog izvora. Ali, dobićete ih na način na koji Svevišnji želi da vam ih da. Ako možete da ugodite Svevišnjem time što ćete uvek biti blizu ovog izvora, videćete da će vam sve želje biti ispunjene, sa izuzetnom svetlošću. To mogu biti želje koje ste oduvek imali, ali će na veoma visokom nivou biti dodirnute svetlošću. Pre nego što ih ispuni, Svevišnji će Njegovom Svetlošću svaku želju preobraziti u težnju.

 

Šri Činmoj

 18Govorite i postupajte uvek iz velikodušnosti svoga srca.Kada zaista imate nešto da ponudite svetu, možete da postanete istinski ponizan. Kada drvo nema da ponudi nijedan plod, ostaje uspravno. Ali, kada je drvo prepuno plodova, ono se povija. Kada imate iskrenu poniznost, to je znak imate nešto da ponudite da čovečanstvu. Ako ste u celini gordost i ego, niko neće moći ništa vredno da dobije od vas.

 

Šri Činmoj


 

24Prijemčivost je tok kosmičke energije i kosmičke svetlosti. Prijemčivost je sposobnost da upijete i zadržite božanske darove kojima vas Svevišnji obasipa tokom vaše meditacije. Ako želite da budete prijemčivi, kad sednete da meditirate, svesno pokušajte da unesete svetlost u svoje biće. Pošto ste u sebe uneli svetlost, usmerite je na pravo mesto, u duhovno srce. Onda pokušajte da rastete u tu svetlost. Ako osećate da imate malo prijemčivosti, onda plačite za većom. Ne budite zadovoljni prijemčivošću koju imate. Ako je ona danas bara, načinite od nje jezerce, potom jezero i na kraju prostrani okean. Prijemčivost se može proširiti, postepeno i do u beskraj. Ali, bez prijemčivosti nećete biti u stanju da postignete ništa u svom duhovnom životu, čak ni uz bezbroj sati meditacije.

 

Šri Činmoj

 

25I Raj i pakao počinju u umu. Onog trenutka kad pomislimo nešto dobro, onog trenutka kad se molimo i meditiramo i pokušamo da ponudimo unutrašnju svetlost koju smo stekli našom meditacijom i molitvom, mi počinjemo da živimo u Raju. Onog trenutka kad pomislimo nešto loše o nekome, kad nekog kritikujemo i gajimo loše misli o njemu, mi ulazimo u pakao. Raj stvaramo mi; pakao stvaramo mi. Našim božanskim mislima mi stvaramo Raj. Našim lošim, negativnim, nebožanskim mislima mi u sebi stvaramo pakao. I Raj i pakao su stanja svesti duboko u nama. Kad zaronimo duboko unutra, mi vidimo da je čitav univerzum u nama. Unutar fizičkog tela je suptilno telo, a unutar suptilnog tela, u srcu, mi otkrivamo postojanje duše. Potom, ako tu zaronimo duboko unutra, mi vidimo čitav univerzum.

 

Šri Činmoj


 

 

73Božanska ljubav je najbrži put da ostvarimo Najviše. Um je odigrao svoju ulogu. Sada svet vapi za blagom srca, a to je ljubav. Ako sledimo put srca, videćemo da duboko u srcu prebiva duša. Istina, svetlost duše prožima celo telo, ali postoji posebno mesto gde duša prebiva najveći deo vremena, a to je srce. Duhovno srce je smešteno u sredini grudi. Ako želimo da steknemo slobodan pristup duši, treba da usmerimo svoju pažnju, svoju koncentraciju, na srce. Ono je centar čiste ijubavi i jedinstva.

 

Šri Činmojbesplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Koristeći kontakt formular, možete se prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 11