2Kada naš um ima mir, kada mir prožme čitavo naše biće, više se ne svađamo sa drugima, ne govorimo loše o drugima, ne objavljujemo rat drugima. Samo zbog nesigurnosti pojedinci i narodi postaju ljubomorni jedni na druge i međusobno se bore da bi pokazali svoju nadmoć. U dubinama svojih srca znaju da su slabi, pa spolja hoće da dokažu svetu da su jaki. Ali, kad bi iznutra znali da su jaki, onda bi njihov unutrašnji mir izašao na površinu i ne bi osećali potrebu da bilo šta dokazuju. Dakle, kad bismo mogli da razvijemo svoju unutrašnju snagu i unutrašnji mir, ovaj svet bi imao sklad i osećaj jedinstva. To bi bio naš pravi dom jedinstva.

 

Šri Činmoj

 

 6Postoji samo jedno pitanje koje može da dođe iz srca, iz najvećih dubina vaših srca, a to je: „Ko sam ja?“ Ovo je jedino pitanje zaista vredno da se postavi i vredno odgovora. To je pitanje na koje treba odgovarati svakog dana, svake sekunde u našem postojanju. Ako imate milione pitanja o Bogu i o sebi, najbolje ćete odgovoriti na njih ako ispravno odgovorite na ovo jedno pitanje: „Ko sam ja?“  Sva druga pitanja se vrte oko ovog jednog pitanja. Kada znate odgovor na ovo pitanje, rešeni su svi problemi vašeg života. Ulazite u oslobođenje, u spasenje, u Samoostvarenje. Postajete potpuno i svesno jedno sa Bogom Svemoćnim, Bogom Sveznajućim i Bogom Svesavršenim. Ne mučite se da tražite pitanja duboko u sebi. Većina pitanja su kao bube i mravi. Ne pomažu nam ni na koji način da se približimo našem Cilju. Naprotiv, ona nam stoje na putu. Malobrojna su prosvetljujuća pitanja, pitanja koja dolaze iz samih dubina našeg srca koja se tiču našeg unutrašnjeg napretka i unutrašnjeg dostignuća, našeg samoostvarenja ili ostvarenja Boga. Pored pitanja: „Ko sam ja?“ možda ćete želeti da znate i odgovor na pitanje: „Zbog čega sam ovde?“ Možda ćete imati i razna specifična pitanja o vašem duhovnom napretku koja će vam doći spontano. Ali, jedino zaista važno pitanje je: „Ko sam ja?“

 

Izvor: Šri Činmoj, “Pometnja uma i prosvetljenje srca”


 

3Razmišljanje o krivici je negativan pristup. Ako stalno pretražujemo šta je u kanti za smeće, onda je sve što vidimo samo smeće. Krivica je takva. Sama pomisao na krivicu nas odvodi od svetlosti. I odmah dolazi tama i prekriva čitavo naše biće. Ako želimo da budemo svesni naše krivice, ako pokušavamo da otkrijemo odakle dolazi krivica i kako funkcioniše, tada uništavamo božanski deo u nama. Krivica je potekla od pogrešnog delovanja. To pogrešno delo poništavamo ne tako što razmišljamo o njemu, već čineći nešto ispravno. Jedino će nam ova vrsta delovanja pomoći da poništimo njenu snagu.

 

Šri Činmoj

 

88

Zašto meditiramo? Mi meditiramo zato što ovaj naš svet nije bio u stanju da nas ispuni. Taj takozvani mir koji osećamo u svakodnevnom životu jeste pet minuta mira nakon deset sati strepnji, briga i frustracija. Mi smo neprekidno izloženi negativnim silama koje su svud oko nas: ljubomori, strahu, sumnji, brizi, strepnji i očajanju. Te sile su kao majmuni. Kad im dojadi da nas ujedaju i naprave pauzu od nekoliko minuta, mi tad kažemo da uživamo u miru. Ali, to uopšte nije pravi mir, jer sledećeg trenutka one će nas ponovo napasti.

Jedino pomoću meditacije možemo da dobijemo trajni mir, božanski mir. Ako ujutru meditiramo iz dubine duše i primimo mir makar samo tokom jednog minuta, taj jedan minut mira prožeće čitav naš dan. A kad meditiramo na najvišem nivou, tad zaista dobijamo obilje mira, svetlosti i blaženstva. Meditacija nam je potrebna jer želimo da rastemo u svetlosti i ispunimo sebe u svetlosti. Ako je to ono za čim težimo, ako je to ono za čim žudimo, onda je meditacija jedini put.


 

Šri Činmoj


 

 

81Božansko postoji u ljudskom. Ne moramo da živimo u himalajskim pećinama da bismo dokazali svoju božanstvenost. Tu božanstvenost možemo da ispoljimo u svom običnom, svakodnevnom životu. Nažalost, skloni smo verovanju da je duhovnost nešto nenormalno jer u ovom svetu neukosti vidimo tako malo duhovnih ljudi. Međutim, prava duhovnost znači prihvatanje života. Prvo treba da prihvatimo život takav kakav jeste, a potom da svojom težnjom i spoznajom pokušamo da obogotvorimo i preobrazimo lice sveta.

 

Šri Činmojbesplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 10