14Kada naš um ima mir, kada mir prožme čitavo naše biće, više se ne svađamo sa drugima, ne govorimo loše o drugima, ne objavljujemo rat drugima. Samo zbog nesigurnosti pojedinci i narodi postaju ljubomorni jedni na druge i međusobno se bore da bi pokazali svoju nadmoć. U dubinama svojih srca znaju da su slabi, pa spolja hoće da dokažu svetu da su jaki. Ali, kad bi iznutra znali da su jaki, onda bi njihov unutrašnji mir izašao na površinu i ne bi osećali potrebu da bilo šta dokazuju. Dakle, kad bismo mogli da razvijemo svoju unutrašnju snagu i unutrašnji mir, ovaj svet bi imao sklad i osećaj jedinstva. To bi bio naš pravi dom jedinstva.

 

Šri Činmoj

 

 16(1)Na Zapadu, nažalost, hata joga je najšire poznata joga. Ali fizički položaji i asane hata joge su samo mala pomoć u dostizanju krajnjeg cilja sjedinjenja sa Bogom. Prava joga je joga koncentracije, meditacije i kontemplacije. Kada se koncentrišemo na nešto, mi svesno okončavamo sve talase nebitnih misli. Odbacujemo sve misli koje su nam na umu i hoćemo da idemo putem stvarnosti. Potom prelazimo na meditaciju. Kad meditiramo, mi svesno prizivamo Beskoačno. A Beskonačno nam dolazi sa bezgraničnim Mirom, Blaženstvom i Svetlošću. Potom, kad kontempliramo, zahvaljujući našoj bezuslovnoj predaji, mi postajemo jedno sa Svevišnjim Pilotom. Tu božanski zaljubljenik postaje jedno sa Vrhunskim Voljenim. Oni postaju nerazdvojni. Tvorevina postaje jedno sa Izvorom. Konačno postaje jedno sa Beskonačnim. Kad praktikujemo koncentraciju, meditaciju i kontemplaciju, polako ali sigurno mi iznosimo na površinu svoje unutrašnje blago i služimo čovečanstvu, ispunjavajući Unutrašnjeg Pilota, Svevišnjeg u nama.

 

Šri Činmoj, iz knjige "Moje ružine latice", deo 2


 

17Mi nemamo radosti zato što je svet pun haosa. Ko je napravio taj haos? Vi i ja. Za to smo sami krivi. Kad naše telo samo spava i hrče, mi pravimo haos. Kad naš vital udara druge, mi pravimo haos. Kad naš um sumnja u druge, pravimo haos. Ali, ako budemo koristili svoje telo da služimo Bogu u čoveku, ako budemo koristili svoj vital da inspirišemo druge, ako budemo koristili svoj um da prosvetimo druge, onda ćemo sigurno steći radost.

 

Šri Činmoj
"Moje ružine latice", deo 4

 

6Božansko postoji u ljudskom. Ne moramo da živimo u himalajskim pećinama da bismo dokazali svoju božanstvenost. Tu božanstvenost možemo da ispoljimo u svom običnom, svakodnevnom životu. Nažalost, skloni smo verovanju da je duhovnost nešto nenormalno jer u ovom svetu neukosti vidimo tako malo duhovnih ljudi. Međutim, prava duhovnost znači prihvatanje života. Prvo treba da prihvatimo život takav kakav jeste, a potom da svojom težnjom i spoznajom pokušamo da obogotvorimo i preobrazimo lice sveta.

 

Šri Činmoj


 

 

7Istina je da je veoma teško videti svetlu stranu stvari ako su patnja i bol oko nas i u nama. Ali, što u meditaciji idemo dublje, to nam je lakše da ostanemo u svetlosti. Kada smo u svetlosti, patnja, neuspeh i depresija nas ne uznemiravaju. Ako se i pojave, trebalo bi da ih posmatramo kao iskustva, a ne kao neprijatelje. Većina nas oseća neku vrstu suptilnog zadovoljstva u patnji i bolu. Ponekad čak i nesvesno prizivamo patnju, a zatim, kada se ona ispolji, mi plačemo: “Zbog čega moram toliko da patim?” Ali, mi zapravo na suptilan način uživamo u svojim patnjama. Frustracija i depresija nam nikada, nikada ne mogu pomoći. Moramo da se trudimo da boravimo u svetlosti, a ne u tami. Ako boravimo u svetlosti, ne može da bude osećanja neuspeha i frustracije.

 

Šri Činmojbesplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 20