Raj i pakao se mogu iskusiti svakog dana. Kada um postane žrtva briga, nemira i drugih nebožanskih sila, kada je um uznemiren, uzrujan, mučen ružnim, nečistim i nebožanskim mislima, osećamo da smo u paklu. Ali, kada lepota, svetlost i božanstvenost srca izađu na površinu i mi pokušamo da ih otkrijemo i ispoljimo u svetu koji teži, onda osećamo da smo u Raju.

Raj ne znači mesto sa velikim kućama, velikim palatama ili imanjima. Ne! Raj je u našem umu. Kada uživamo u božanskim mislima, mi smo u Raju. Kada negujemo nebožanske misli, mi smo u paklu. Raj i pakao su stanja svesti.

Carstvo Nebesko je nešto što možemo da osetimo, a ne nešto što možemo da prikažemo. Nauka može da prikaže mnogo toga. Ipak, Carstvo Nebesko je stvar ličnog dostignuća. Kada ostvarite Carstvo Nebesko u sebi, ostali će vas posmatrati i osetiće da imate nešto prilično neobično, nadzemaljsko i božanstveno. I samo zato što ste videli, osetili i u sebi imate Carstvo nebesko, vas će videti i osetiti kao potpuno preobraženo božansko biće.