Duša i želje

U ovom trenutku, naše želje nisu pod kontrolom naše duše. U ovom trenutku, jedino je naša težnja pod kontrolom naše duše. Kad težimo, pa nam duša kaže da nešto učinimo, mi to činimo. Ali, kad podlegnemo mnoštvu želja, pa nam duša kaže da učinimo nešto, mi je ne slušamo. Ipak, duša će na kraju steći prevlast.
Kad u kancelariju dođe novi šef, službenici mu se podsmevaju. Oni ga ne slušaju i ne rade ono što od njih traži. Ali, postepeno, postepeno, on uviđa situaciju i počinje da primenjuje svoj autoritet. Tada se službenici uplaše da će biti otpušteni, pa počinju da mu ukazuju dužno poštovanje. I u duhovnom životu, duša u početku sve toleriše. Fizičko, vital i um su nedisciplinovani članovi porodice i oni se podsmevaju, ne slušaju i sve rade pogrešno.
Fizičko biće je kao nevaljalo dete koje neće da se okupa u bazenu. Ono misli da je voda u bazenu veoma hladna i neće da uđe. Ali, pored njega je još jedno dete, a to je srce, koje svojevoljno ulazi u bazen, okupa se i srećno je. Majka, a to je u ovom slučaju duša, posmatra situaciju i vidi da nevaljalo dete neće da skoči u bazen. Najzad, posle izvesnog vremena, ona ga gurne u vodu i prisili da se okupa.
Duša čeka svoj trenutak. Svet je pun neznanja, ali u duši je beskrajna Božija Svetlost i nepokolebljiva Volja. Doći će trenutak kada će se ta božanska Volja ispoljiti pomoću duše, iako je u početku duša samo svedok, poput Puruše. Duša samo posmatra koji su delovi čoveka dobri, a koji delovi loši. Kada oni dobri delovi žele da poslušaju dušu, ona ih pozdravlja. Ona kaže: "Sad, hajde da trčimo ka Cilju". O onim delovima bića koji još spavaju u neznanju i prave probleme, duša će izvestiti Svevišnjeg. Najzad, jednog dana će Svevišnji upotrebiti svoju svemoguću Moć i reći da je došlo vreme da im pokaže božansku Svetlost pomoću božanskog Autoriteta. U tom trenutku, u Božijem odabranom Času, kad duša poželi da određenu osobu oslobodi od mreža neznanja, milenijumska tama biće razvejana.

izvor: Šri Činmoj, "Onostrano u nama"


besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 21