Vezanost je u telu

 

Pitanje: Da li biste molim Vas mogli da kažete nešto o vezanosti i nevezanosti?
Šri Činmoj: Ljudska ljubav je vezanost; božanska ljubav je nevezanost. Zašto je ljudska ljubav vezanost? Zato što ljudska ljubav neprestano zahteva. Ljudska ljubav hoće da poseduje i bude posedovana; inače nije zadovoljna. Ali, čak i ako posedujemo ili kada smo posedovani, to nas ne zadovoljava, zato što vidimo ograničenja u drugoj osobi i ograničenja u našem sopstvenom biću. Kad vidimo ograničenja u sebi ili u drugima nismo zadovoljni, zato što duša u nama nikad ne može biti zadovoljna nesavršenošću. Ona hoće stalno prosvetljenje i savršenstvo.
Kada volimo božanski, nismo vezani ni za koga. Stalo nam je jedino do širenja naše sopstvene svesti i svesti drugih. Osećamo da nije ispravno da ih vezujemo. Vezujući nekog pojedinca, ne postižemo ništa. Kada zaista volimo, mi osećamo da treba da proširimo svoju svest u beskonačnost i da dopustimo i pomognemo onima sa kojima smo blisko povezani da i oni prošire svoju svest. Božanska ljubav je pesma širenja. Mi se neprekidno trudimo da proširimo svoju stvarnost i pomognemo drugima da prošire njihovu stvarnost. I dok se širimo, jednog dana, u Božijem odabranom Času, postaćemo jedno sa Njegovom univerzalnom Svešću, Njegovom transcendentalnom Svešću.
Vezanost je u telu; nevezanost je u duši. Ako živimo u telesnoj svesti, uvek ćemo biti vezani za ljude i predmete oko sebe. Ali ako živimo u svesti duše, nastojaćemo da prosvetlimo one stvari u sebi koje treba da budu prosvetljene, nastojaćemo da usavršimo one stvari u sebi koje treba da budu usavršene i da ispoljimo stvari koje treba da budu potpuno ispoljene ovde na Zemlji, zarad Božijih ciljeva.

Šri Činmoj je odgovorio na ovo pitanje nakon predavanja koje je održao na Univerzitetu Montana, 23. aprila 1974. Iz knjige "50 brodova slobode do jedne Zlatne Obale", deo 2

 


besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 4