Šri Činmoj svira meditativnu muziku na flauti.

 

agnikana1Koncert koji je ženski vokalno-instrumentalni ansambl Agnikana's group održao u atrijumu Etnografskog muzeja u Beogradu 13. maja zaista je pretvorio ovu prostoriju u hram. Izuzetno čista, posvećena i meditativna atmosfera koju svojim izvođenjem stvara ova grupa potpuno je osvojila publiku. Svi su, makar na nekoliko minuta, mogli da osete i dožive duboki i okrepljujući mir u sopstvenom srcu.

Pitanje: Da li biste, molim Vas, mogli da objasnite šta je to pravi Guru?
Šri Činmoj: Pravi Guru je Unutrašnji Pilot, Svevišnji. Pravi Guru će vam izričito reći da nije on Guru. Ljudski Guru je samo predstavnik Unutrašnjeg Pilota, i to samo za one koji imaju čvrstu veru u njegovo ostvarenje. Pravi Guru će inspirisati sve tragaoce, bez obzira koji put oni slede. Njegovo ostvarenje je nesumnjivo za čitav svet, ali je on sto posto odgovoran za svoju duhovnu decu. Ima više pravih Gurua na raznim nivoima i sa raznim merilima. Svaki od njih nesebično i dajući sebe ispunjava Poruku Onostranog, u skladu sa svojim sposobnostima. Pravi Guru nikad neće reći da će on biti u stanju da pruži prosvetljenje ili ostvarenje Boga bilo kom tragaocu preko noći, ili smesta, ili za nekoliko nedelja, ma koliko da je posvećen ili predan taj tragalac.

Pitanje: Kakva je razlika između svesti koju je Buda postigao i koju je Hrist postigao?

Šri Činmoj: Oprosti mi što ti ovo govorim, ali neće ti nimalo pomoći ako znaš šta je Hrist postigao ili nije postigao. Ono što je važno je to da li ti nastojiš da izrasteš u sliku i priliku Hrista. Samo ti to može pomoći. Ako znaš šta je Hrist postigao, šta je Buda postigao, od toga nema nikakve koristi. Može ti pomoći jedino da nastojiš da izrasteš i Hristovu svest ili u Budinu svest. A opet, doći će vreme kad ćeš morati i to da prevaziđeš.

Jednog dana je jedan veliki indijski Učitelj sedeo sam u svojoj kući koja je gledala na ceo njegov ašram. Čitao je pisma koja su mu neki od njegovih učenika i obožavalaca nedavno napisali i tad je jedna od njegovih najstarijih učenica pokucala na vrata. Kad je otvorio vrata, video je da gorko plače i izgledala je kao da već neko vreme plače. Živela je na drugoj strani ašrama i dotrčala je čak odande. „Učitelju, o Učitelju“, plakala je, „danas mi je nagori dan u životu! Ne razumem kako ljudi mogu biti tako okrutni. O Učitelju!“ i opet je počela glasno da plače. „Mula, idi umij se i obriši suze i onda se vrati i ispričaj mi celu priču“, rekao je Učitelj sa dražesnim osmehom.

Potkategorije

besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 3