Šri Činmoj svira meditativnu muziku na flauti.

 

agnikana1Koncert koji je ženski vokalno-instrumentalni ansambl Agnikana's group održao u atrijumu Etnografskog muzeja u Beogradu 13. maja zaista je pretvorio ovu prostoriju u hram. Izuzetno čista, posvećena i meditativna atmosfera koju svojim izvođenjem stvara ova grupa potpuno je osvojila publiku. Svi su, makar na nekoliko minuta, mogli da osete i dožive duboki i okrepljujući mir u sopstvenom srcu.

Pogledajmo reku. Reka neprekidno teče prema moru. Ona nosi svakakvo smeće – mulj, kamenje, lišće, pesak – koje pokupi dok se kreće prema svom cilju, ali nastavlja da neprekidno teče prema moru. I mi bi trebalo da gledamo na svoj život kao na reku koje teče prema moru. To more je more ispunjenja. Ako se plašimo da delujemo zato što nećemo da se petljamo sa nesavršenostima sveta, ako postanemo nepokretni i neaktivni, nikad nećemo stići do cilja.

Pitanje: Da li biste, molim Vas, mogli da objasnite šta je to pravi Guru?
Šri Činmoj: Pravi Guru je Unutrašnji Pilot, Svevišnji. Pravi Guru će vam izričito reći da nije on Guru. Ljudski Guru je samo predstavnik Unutrašnjeg Pilota, i to samo za one koji imaju čvrstu veru u njegovo ostvarenje. Pravi Guru će inspirisati sve tragaoce, bez obzira koji put oni slede. Njegovo ostvarenje je nesumnjivo za čitav svet, ali je on sto posto odgovoran za svoju duhovnu decu. Ima više pravih Gurua na raznim nivoima i sa raznim merilima. Svaki od njih nesebično i dajući sebe ispunjava Poruku Onostranog, u skladu sa svojim sposobnostima. Pravi Guru nikad neće reći da će on biti u stanju da pruži prosvetljenje ili ostvarenje Boga bilo kom tragaocu preko noći, ili smesta, ili za nekoliko nedelja, ma koliko da je posvećen ili predan taj tragalac.

Bio jednom jedan duhovni Učitelj koji je imao samo dvadeset učenika. Većina njegovih učenika su bili iskreni, posvećeni i težeći. Samo su ih dvoje ili troje bili neduhovni i nebožanski. Jedna od tih neduhovnih učenica bližila se svojoj sedamdesetoj i bila najstarija učenica tog Učitelja, što se tiče godina. Ta starija žena je imala običaj da dvaput nedeljno dolazi i plače pred Učiteljem. Plakala bi i plakala, a kad bi je Učitelj upitao šta ne valja, uvek bi odgovorila: "O, jednog dana ću ti reći. Jednog dana ću ti reći".
Tako je to išlo oko godinu i po. Onda, jednog dana ona reče: "Žao mi je, ali moram da ti kažem da je moj muž poslednjih nekoliko godina bio veoma bolestan. Sad je doživeo manji moždani udar; ne može da pokreće svoju desnu ruku. Dok smo oboje bili mladi, bili smo veoma dragi jedno drugom, ali sada se mrzimo. Ostali smo zajedno zato što bi nam se ljudi mogli podsmevati ili nas osuđivati ako se raziđemo. Ipak, osećam se žalosno što moj muž toliko pati. Ako možeš ikako da pomogneš, molim te, reci mi".

Potkategorije

besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 25