Kad ostvariš Boga, kosmički bogovi postaju tvoji

Bio jednom jedan veliki tragalac po imenu Gjandas. On je nekoliko puta imao viziju svog porodičnog božanstva i to ga je učinilo veoma srećnim. Jednog dana se Gjandas sa grupom tragalaca molio na obali reke Narmade. Nakon nekog vremena, naiđe jedan duhovni Učitelj i obrati im se. On pokaza na svakog od njih i dade svoj komentar o njihovom duhovnom razvoju. Nekima je rekao: „Ti si zreo, ozbiljan i napredan“. Drugima je rekao: „Ti si nezreo i neozbiljan; ti si početnik u duhovnom životu“.
Gjandas je bio jedan od ovih nesrećnika. Kad je došao red na njega, Učitelj mu je rekao da je nezreo tragalac. On nije mogao da veruje svojim ušima! Uvek je mislio da je zaista napredan, zato što je nekoliko puta imao viziju svog porodičnog božanstva. On je takođe osećao da je među onima koje je Učitelj istakao bilo nekih koji uopšte nisu bili napredni.
Jadni Gjandas se osećao bedno. Pošao je kući, pa se molio i plakao cele noći. U ranu zoru usnio je sladak san. U snu mu se pojavilo njegovo božanstvo. Gjandas je upita: „Kako to da ja nisam napredan? Ti si bila veoma dobra prema meni. Ukazala si mi se nekoliko puta, a ja sam mislio da si došla da me blagosloviš zato što sam napredan u duhovnom životu.“
Boginja reče: „Duhovni Učitelj je bio u pravu. Ti nisi napredan, ali to ne znači da nikad nećeš biti napredan u duhovnom životu. I ti možeš da postaneš veliki duhovni Učitelj kao taj Učitelj, ali najpre moraš biti iniciran.
Jedan muslimanski lutajući monah došao je u tvoje selo. Svi misle da je on jednostavni, obični monah, ali on je veliki duhovni Učitelj. Neka te on inicira“.
Reči te boginje bile su za Gjandasa šok njegovog života. On reče: „Inicijacija? Meni treba inicijacija? I to od muslimana? On je prljav! Oni se kupaju samo jednom mesečno! Ne mogu ni da mu priđem. On smrdi! Ne može on biti moj Učitelj“.
Boginja reče: „Onda ćeš zauvek ostati neostvaren. Ako hoćeš da napreduješ i da postaneš duhovno zreo, ako hoćeš da imaš bezgraničan mir i radost, onda pođi k njemu da te inicira“.
Dugo se tragalac borio sa samim sobom. Na kraju odluči da pođe muslimanskom učitelju. On mu priđe i stade pred njega sa ogorčenjem, unutrašnjim gađenjem, ponosom, a u isto vreme, sa užasnim strahom. A onda ugleda nešto što ga potpuno rastroji. Muslimanski učitelj je ležao na obali reke Narmade sa stopalima položenim na drvenu statuu Gospoda Šive!
Gjandas reče sebi: „Gledaj ovog pokvarenjaka! Kako se usuđuje da stavi svoje noge na našeg kosmičkog boga Šivu! Gospod Šiva je deo našeg trojstva! On me namerno vređa jer zna da sam indus!“ Muslimanskom učitelju Gjandas reče: „Nikad neću postati tvoj učenik!“ Bio je besan.
Muslimanski Učitelj reče Gjandasu: „Moj dečače, nisam došao ovamo da bih te zbunjivao. Znam šta misliš. Učini mi jednu uslugu. Skloni ovu drvenu statuu tvog Gospoda Šive. Stavi je gde god hoćeš“.
Gjandas zgrabi statuu i odnese je poprilično daleko. Ali, na njegovo zaprepašćenje, statua poče da korača kao ljudsko biće i vrati se pod stopala muslimanskog Učitelja. Gjandas je bio istovremeno zaprepašćen i šokiran.
Muslimanski Učitelj reče: „Dođi, drži statuu, a ja ću da se udaljim“. Gjandas je držao statuu, a muslimanski Učitelj se udaljio oko 100 metara i stao tamo. Tragalac je osetio prinudu da odnese statuu Učitelju, ali se borio sa sobom. Rekao je: „Ne, neći da idem“. Osetio je strašan pritisak iznutra, kao i unutrašnju zapovest od same statue da pođe muslimanskom Učitelju. Ali, on ponovi sebi: „Neću poći k njemu. Neći ga prihvatiti kao mog Učitelja“.
Gjandas spusti statuu na zemlju, a statua hitro otrča Učitelju. I opet je Učitelj ležao sa statuom pod svojim nogama.
Šta je jadni Gjandas mogao da učini? Bio je zbunjen. Pomislio je: „Ako ne primim inicijaciju od tog muslimanskog Učitelja, onda nikad neću ostvariti Boga. Ali, ovaj čovek namerno vređa moje hindusko božanstvo. Moram bar da ga pitam zašto mi to radi“.
Gjandas priđe muslimanskom Učitelju. Još pre nego što je i otvorio usta, Učitelj reče: „Ukloniću svu tvoju zbunjenost i prosvetliću te. Kad jednom ostvariš Boga, kosmički bogovi postaju tvoji. Za Bogoostvarenu osobu, kosmički bogovi su kao deo njenog sopstvenog tela. Meni nije ispod časti da moje ruke dodirnu moja stopala. A ako hoću, mogu da dodirnem i moju glavu. Mogu da dodirnem bilo koji deo mog tela nekim drugim delom tela. Tu nije stvar u superiornosti i inferiornosti, jer svi delovi moga tela pripadaju meni.
Svaki deo mog tela je moj. Na isti način je i Šiva deo mog bića. Za Šivu je to što je pod mojim stopalima isto kao da neki deo mog tela dodiruje neki drugi deo mog tela. Šiva i ja samo jedno.
Ostvari Boga. Onda ćeš videti da nema ni superiornosti ni inferiornosti. Mi smo svi jedno. Ostani sa mnom i ja ću te inicirati. Kad te iniciram, vratićeš se onom prvom duhovnom Učitelju i čućeš od njega da si daleko napredniji od svih onih tragalaca sa kojima si bio juče“.

 

Iz zbirke pripovedaka Šri Činmoja "Vrt duše"


besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 6