Kralj i mač

 

Jedan od velikih indijskih kraljeva pošao je jednom na krstarenje brodom po Gangu. On i njegovi pratioci videše kako za njima pliva neki čovek. Bio je to duhovni učitelj Troilanga Svami. Otprilike jedan sat je Troilanga Svami plivao oko broda, smešeći se, pa ga na kraju podigoše na brod. Svi prisutni su ga poznavali i izuzetno ga poštovali, voleli ga i obožavali. I kralj je bio srećan što ga vidi, jer i on mu se divio.
Kralj je o pojasu nosio mač. Troilanga Svami uze mač od kralja, poče da ga razgleda i da se igra sa njim kao dete. Onda ga iznenada baci u Gang. Kralj se razbesne. On je dobio taj mač za hrabrost i zasluge; bio je besan što je izgubio tako dragocenu stvar. Hteo je da kazni Troilangu Svamija, ali su se svi pobunili: „O ne, on je svetac; ne smeš da to učiniš. Bilo bi užasno da ga iko takne“.
Kralj reče: „Ako vi nećete da ga kaznite, kad pristanemo, naći ću ljude koji će me rado poslušati i kazniti ovog čoveka“.
Kad su bili blizu da pristanu, Troilanga Svami, koji je sedeo u brodu, stavi ruku u vodu. Iznenada se dva mača pojaviše u njegovoj ruci. Bili su istovetni i izgledali tačno onako kao što je izgledao onaj koji je bacio u Gang. Svi su bili zapanjeni. Učitelj reče kralju: „O kralju, sad uzmi onaj koji ti pripada“.
Kralj nije znao koji je od mačeva zaista njegov. Svami mu reče. „Budalo, ti ne znaš koji pripada tebi? Ne prepoznaješ sopstvenu imovinu?“ Onda baci onaj koji nije bio kraljev i reče: „Na ovom svetu, ništa ne ostaje sa tobom. Kad umreš, sve što imaš ostaće ovde. Onom što je Stvarno u tebi, ja kažem: „Ne živi u svetu uživanja. Ostani u svetu težnje. Ostani u svetu Svetlosti, Mira i Blaženstva. Ti si kralj, ali si takođe i budala. Budi mudar. Samo tada ćeš imati pravu sreću u životu. Budi duhovno mudar!“
 

Iz zbirke priča:
"Vrt duše",  Šri Činmoj


besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 8