Najteži teret

Jedan duhovni Učitelj je pošao na izlet sa grupom od 20 učenika. Učenici su bili srećni što će ići sa svojim Učiteljem. Učitelj im reče: „Imam za vas 20 vreća koje treba da ponesete. U njima su stvari koje ćemo koristiti danas. Molim vas da odaberete vreće koje ćete poneti“.

Svi učenici počeše da podižu vreće da bi našli najlakše, osim jednog, koji je tražio najtežu. Ostali su mislili da je on prava budala. Bilo im je smešno što će ta budala nositi najteži teret, dok će njihove vreće biti prilično lake.

Nakon što su pešačili pet-šest sati, Učitelj reče: „Hajde da sednemo da jedemo. Molim vas, istovarite vreću u kojoj je hrana. Ostale vreće ćemo nositi do sledećeg odmorišta. Tamo ćemo videti divno drveće i cveće. Onda idemo kući“.

Učenici sedoše da jedu. Kad su otvorili svoje vreće, videše da je sva hrana samo u najtežoj vreći. U drugim su bili pesak, glina, polomljena grnčarija i druge bezvredne stvari. Učenik sa najtežom vrećom je istovario hranu na Učiteljev zahtev i svi su jeli. Kad su krenuli ka narednom odredištu, učenik koji je nosio najteži teret sada je imao praznu vreću.

Kad su stigli do odredišta, jednog voćnjaka, nabrali su voća i uživali u lepom pejzažu. Nakon toga su odšetali do jednog muzeja. Na kraju su šest sati pešačili do kuće.

Kad su se vratili kući, Učitelj reče: „Rekao sam vam da ne možete da zamenite vreće koje ponesete. Onaj ko je na početku imao najteži teret, na kraju je imao najlakši. Što se tiče vas ostalih, vaše vreće su u početku bile lakše, ali ste morali da ih nosite mnogo dalje. Onaj koji je odabrao najtežu vreću je dobar i dobrodušan. A vi ostali, nevaljalci, morali ste da nosite smeće do kraja puta!“

 

Iz zbirke pripovedaka Šri Činmoja "Vrt duše"


besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 10