Stvarnost tela i stvarnost duše

Jednom prilikom je Troilanga Svami prolazio ulicom pokraj palate jednog indijskog kralja. Ovaj kralj je bio njegov veliki poklonik. Kada je kralj čuo da je Troilanga Svami u blizini, lično je istrčao i doveo ga u palatu. Učitelj je bio nag, pa su ga kraljeve sluge obukle u vrlo lepu i skupocenu odeću, tako da je izgledao izuzetno lepo. Potom su ga nahranili najukusnijom hranom. Učitelj je blagoslovio kralja i njegovu svitu i oni su dugo sa njim razgovarali, iako je on obično bio čovek koji je malo govorio. Ponekad ne bi mesecima prozborio ni reč.
Kada je Troilanga Svami izašao iz palate i krenuo nazad u svoju kolibu, neki čuvari palate su ga iz daljine posmatrali. Kada im se praktično izgubio iz vida, tri huligana su ga napala i otela mu skupocenu odoru koju je dobio od kralja. Stražari su dotrčali i uhvatili prestupnike. Potom su zamolili Troilangu Svamija da još jednom dođe u kraljevu palatu, i on je pristao.
Kada je kralj čuo šta se desilo, bio je spreman da kazni huligane i strpa ih u zatvor. Međutim, Troilanga Svami je rekao: “Ne, ne čini to. Meni je svejedno da li imam odeću ili ne. Na moju dušu nimalo ne utiče to što sam sasvim bez odeće. Mnogo pre nego što si mi ti dao tu odeću, u svom telu sam imao dušu i to je jedino stvarno. Šta da radim sa stvarima koje ne ispunjavaju nijednu potrebu moje duše?” Tako su huligani pušteni na slobodu, a Učitelj je spokojno nastavio svojim putem.

Komentar:
Stvarnosti tela je potrebno ukrašavanje, kićenje i doterivanje da bi bila zadovoljna. Stvarnosti duše jedino treba jedinstvo sa Besmrtnošću Beskonačnosti, da bi bila večno zadovoljna.
Iz zbirke pripovedaka Šri Činmoja “Indija i njega gozba čuda”


besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 14