Učiteljev savet o izboru puta

Bio jednom jedan duhovni Učitelj koji je, uprkos činjenici da je imao na stotine učenika, želeo da svakom duhovnom detetu podari posebnu pažnju, brigu, blagoslove i vođstvo. Predvodio je mnoge skupove tokom nedelje, ponekada i dva puta dnevno kako bi svaki skup mogao da bude mali i intiman, bez obzira na to koliko je novih tragalaca primao u svoju duhovnu porodicu.
Jednom ili dva puta nedeljno Učitelj je dozvoljavao posetiocima da dođu i učestvuju na skupovima, a neki od njih su kasnije odlučili da slede njegov put. Jednoga dana su četiri posetioca, tri mladića i devojka, prišli Učitelju. Jedan od mladića se pokloni i reče: „Učitelju, hoćeš li da me primiš za svog učenika? Dolazim ovde svake nedelje u poslednjih mesec dana i konačno sam rešio da je ovo moj put“.
Učitelj je upitao tragaoca za ime i nekoliko detalja iz njegovog spoljašnjeg života, a potom se, u tišini, skoncentrisao na njegovu dušu. Konačno je rekao: „Naravno da ću te prihvatiti za svog učenika. Prihvatam te od sveg srca. Molim te da dolaziš na naše sastanke redovno i odano. Jasno vidim da je ovo tvoj put“.
Novi učenik je bio veoma sretan i zahvalan što ga je Učitelj prihvatio. Onda je jedan od preostale dvojice mladića rekao: „Učitelju, ja takođe dolazim poslednjih mesec dana, a upravo sam saznao da možemo da dođemo samo četiri-pet puta pre nego što odlučimo da li ćemo postati tvoji učenici. Osećam da ovo može da bude moj put, ali ne želim da odmah postanem učenik jer ne bih želeo da imam bilo kakve unutrašnje sukobe ili da se obavežem samo sa pola srca. Želim da budem apsolutno siguran“.
Učitelj mu odgovori: „Duboko se divim tvojoj iskrenosti. Nažalost, takvo pravilo kao što si rekao važi ovde u ašramu, ali slobodno možeš da dolaziš na sastanke sredom uveče koji se održavaju van ašrama. Mnogi su dolazili na te sastanke osam ili devet meseci, pa čak i godinu dana a još se nisu obavezali niti smo od njih tražili da se obavežu. Naravno, ja sam ista osoba, isti duhovni Učitelj, bilo da sam u svom ašramu ili van njega, pa ćeš, prema tome, imati istu priliku da odlučiš da li sam ja tvoj Učitelj“.
„Učitelju, srećan sam što čujem da ću moći da prisustvujem vašim sastancima sredom i svakako ću nastaviti da dolazim da meditiram sa tobom. Ali, zbog čega imaš to kruto pravilo na početku? Izvini što to pitam, ali zašto bi nečiji unutrašnji život imao takva spoljašnja ograničenja?“
Učitelj je objasnio: „Sine moj, ako imamo neka pravila i obaveze, kao što je ovo, uspešnije možemo da se uskladimo kao grupa. Svakoj organizaciji su potrebna pravila i obaveze da bi glatko funkcionisala. Isto tako, ako u duhovnoj zajednici postoje neka pravila, lakše je da se učenici disciplinuju.
Postoji i duhovni razlog, sine moj. Jasno sam video da su, ako želiš da odabereš put, četiri posete jednom Učitelju više nego dovoljne da odlučiš da li je taj put za tebe ili nije. Pošto si me video više puta, ako treba da budem tvoj Učitelj, sigurno ćeš u meni osetiti nešto. Ne kažem da nešto moraš da osetiš u meni samo zato što sam duhovni Učitelj. Ali, ako sam predodređen da budem tvoj Učitelj, sigurno ćeš u meni osetiti nešto što će te ohrabriti i inspirisati da postaneš moj učenik. Ako ti ipak kažeš kako je u tvom slučaju potrebno više vremena jer želiš da budeš veoma pažljiv i oprezan da bi izbegao greške, još jednom te pozivam da dolaziš na one druge sastanke koliko god želiš. Ne žuri. Ako posle šest meseci osetiš da ovo nije put za tebe, možeš da isprobaš druge puteve.
Recimo da sam ja tvoj stariji duhovni brat. Pošto sam u duhovnom životu nešto napredniji od tebe, moja uloga je da te odvedem našem zajedničkom Ocu; ali ja, sam po sebi, nisam Cilj. Ako postoji neko drugi ko je takođe duhovno malo napredniji od tebe, prirodno je da će i on, isto tako, biti u prilici da te odvede Ocu. Mi, duhovni Učitelji, smo kao kuriri; samo dovodimo tragaoce Ocu. Imaćeš istu priliku da spoznaš Boga bilo da prihvatiš ovaj ili neki drugi put. Ako ti je potrebno vreme, nemoj da žuriš, ali nemoj biti tužan ni uznemiren. Na tom i na svim mojim sastancima, vrata mog srca su zaista otvorena svima“.
Drugi tragalac se poklonio Učitelju. „Učitelju, duboko sam dirnut veličinom tvoga srca i tvojom duhovnom mudrošću. Sigurno ću nastaviti da dolazim na tvoje sastanke. Hvala ti“.
Sada se treći mladić približio Učitelju. „Učitelju, moj život je u pometnji. Kako mogu da prosudim da li sam iskren? Učitelju, molim te, daj mi neki savet“.
Učitelj je odgovorio: „Meni izgleda da imaš dva pitanja, a ne jedno. Jedno se odnosi na tvoju pometnju, a drugo na iskrenost. Zašto si pometen? Šta dovodi do toga da se osećaš pometeno? Prihvatanje našeg puta je jedna, a zbrka u tvom sopstvenom životu sasvim druga stvar. Upitaj se da li ćeš biti srećan ako ne prihvatiš naš put. Ako osećaš da ćeš biti srećan i ako kažeš da nisi pometen zbog prihvatanja ili odbijanja našeg puta, onda tvoja pometnja nimalo ne zavisi od toga treba li ili ne da prihvatiš duhovni život. Na tebi je da nas prihvatiš ili odbaciš. Naš put je jedan od načina da se vidi istina. Tvoja iskrenost će ti reći da li je on za tebe“.
„Ali Učitelju“, prekide ga tragalac, „kako mogu da procenim sopstvenu iskrenost?“
Učitelj odgovori: „Lako možeš da proceniš svoju iskrenost. Tvoja iskrenost u potpunosti zavisi od prostranosti ili veličine tvoga srca. Ne moraš da postaneš duhovna osoba da bi bio iskren. Razmišljaj o sebi kao o dvema osobama. Pomisli na svoju životnu energiju, um i fizičko telo kao na nekog ko se davi u moru neznanja i pomisli na svoje srce i dušu kao na drugu osobu koja pliva preko more neznanja. Odvoji svoj um, vital i telo od srca i duše. Oseti da tvoje srce i duša imaju sposobnost da spasu um, životnu energiju i telo koji se dave. Šta treba da uradiš? Ako se odvojiš od davljenika, ako ostaneš sa srcem i dušom, odmah će širina tvog srca i vizija budućnosti tvoje duše doći da spasu davljenika u tebi. Ti, međutim, treba da odlučiš da li si ili nisi voljan da slediš put srca i duše da bi spasao fizičko telo, životnu energiju i um. Ako osećaš da ti fizičko telo daje pravu poruku, da ti um daje pravu poruku, nećeš osećati pravu potrebu za duhovnim životom. Ali ako, na primer, osećaš da se tvoj um davi, onda treba se okreneš srcu, jer je srce u mogućnosti da umu ponudi prosvetljenje. Kada uđeš u duhovni život, tvoj intelektualni um će ti samo biti nesrećna prepreka. Um sam po sebi nije loš, ali mora da se prosvetli svetlošću srca. A svetlost srca dolazi od same duše“.
Treći tragalac reče: „Učitelju, poslušaću tvoj savet i siguran sam da će moj problem pometnje i moj problem iskrenosti uskoro biti rešen. Pokušaću da se poistovetim sa svojim srcem i dušom“.
Tada poslednji posetilac, devojka, reče Učitelju: „Iako već nekoliko godina meditiram i vodim unutrašnji život, ovo je prvi put da sam pokušala da nađem Učitelja. Osećam snažnu naklonost prema tebi, ali nije li prerano da donesem odluku?“
Učitelj reče: „Kćeri moja, uđi u svoje srce i dušu, pa ako onda osetiš da je ovo put za tebe, svakako treba ovde da dođeš. Ako osetiš da ovo nije put za tebe, idi na neko drugo mesto. Međutim, moja jedina molba tebi i svima koji još nisu prihvatili nijednog uhovnog Učitelja je sledeća: pronađite svog Učitelja što je moguće pre. Baš zato što si iskrena, molim te da ne odugovlačiš. Možda ćeš reći da treba da čekaš na Božiji Čas, ali ja ti kažem da je Čas već kucnuo. Zato si i došla ovde i zato i razmišljaš i da odeš na neka druga mesta. Neki ljudi su veoma izbirljivi. Ako vide neki predmet koji im se dopadne u prvoj prodavnici u koju odu, misle da će možda u nekoj drugoj prodavnici naći nešto bolje. Obiđu dvadeset prodavnica, nadajući se da će pronaći nešto određeno, i često se posle dugog traganja na kraju vrate u prvu prodavnicu.
Ali, da su mudri, da su zaista gladni i da u prvoj prodavnici pronađu voće koje će im utoliti glad, jednostavno bi tu jeli i ne bi težili da idu od jednog mesta do drugog. Naravno, ako im se hrana koju im tu nude ne sviđa, imaju puno pravo da odu na neko drugo mesto. Neki ljudi, međutim, proveravaju ono što se naziva ljudskom mudrošću i što sa duhovne tačke gledišta nema nikakve vrednosti. U samoj njihovoj prirodi je da kažu: „Hajde da pogledamo i druge stvari.“ Međutim, problem je u tome što je vreme veoma dragoceno. Ako treba da tražim po mnogim prodavnicama i razgledam sve, dok tako gubim vreme neko može da dođe i kupi ono voće koje sam na početku želeo. Isto tako, prodavac ne drži svoju prodavnicu otvorenu dvadeset i četiri sata na dan. Ako u njegovoj prodavnici dugo razgledam, a ne kupujem ono što mi treba, može da odluči da zatvori svoju radnju i zamoli me da odem na neko drugo mesto. Tada ću ostati nezadovoljan i neispunjen.
Prema tome, kada uđeš duboko u sebe, ako ti tvoje srce i duša kažu da ovo nije put za tebe, budi vrlo hrabra i potraži nekog drugog duhovnog Učitelja. Međutim, ako osećaš da je ovo tvoj put, ne dozvoli umu da izbije u prvi plan i donese sumnju.
Možda misliš da je um iskreno oprezan kada ispituje srce, ali um samo pokazuje svoju nesigurnost. Um je bespomoćno nesiguran i zato uvek stvara zbrku. Imaj poverenja samo u svoje srce i dušu. Ako ti duša preko srca prenese poruku da je ovo tvoj put, prihvati taj put i drži se njega.
Govorim ti da je najbolje biti budan i ne gubiti vreme. Trebalo bi da proučavamo tri predmeta. Prvi predmet je spoznaja Boga, drugi predmet je otkrovenje Boga, treći predmet je ispoljenje Boga. Jedva da smo uopšte počeli da proučavamo prvi predmet, a treba da završimo sva tri kursa. Za svaki kurs je potrebno mnogo vremena. Bog zna koliko će vekova, koliko inkarnacija, svakome trebati. Dakle, što ranije počnemo, to bolje po nas“.
Četvrti tragalac se poklonio i rekao: „Učitelju, neću da gubim ni sekunde. Ući ću duboko u sebe i pronaći svoj put. Učitelju, ti si zaista naš pravi duhovni brat čija je jedina briga naš napredak. Duboko smo dirnuti tvojim bezuslovnim vođstvom. Postupićemo kako si nam rekao.“
Četiri tragaoca se pre odlaska duboko pokloniše Učitelju.

 

Iz knjige Šri Činmoja “Učitelj i učenik”


besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 3