o Šri Činmoju

Šri Činmoj (1931-2007) je bio savremeni duhovni Učitelj koji se posvetio tome da inspiriše i služi one koji traže dublji smisao života i da doprinese da se postigne sklad među ljudima raznih nacija, vera i kultura. Podučavajući meditaciji, držeći predavanja i pišući brojne knjige, kao i sopstvenim životom posvećenim služenju čovečanstvu, nastojao je da inspiriše druge da krenu unutrašnjim putem koji vodi miru i ispunjenju.

Kratka biografija

Rođen kao Činmoj Kumar Goš 1931. godine u seocetu Šakpura u Istočnom Bengalu (danas Bangladeš), Šri Činmoj je bio najmlađe od sedmoro dece. Posle smrti oba roditelja, 12-godišnji Činmoj je 1944.godine stupio u Šri Aurobindov ašram, duhovnu zajednicu u blizini Pondičerija. Njegov život intenzivne duhovne prakse sastojao se od meditacije i po 14 sati dnevno, uporedo sa pisanjem poezije, eseja, nesebičnim služenjem i bavljenjem atletikom. Još kao tinejdžer imao je niz dubokih duhovnih iskustava i postigao duhovno ostvarenje. Ostao je u ašramu dvadeset godina, produbljujući i proširujući svoje ostvarenje.

Godine 1964. došao je u Njujork da bi svoje unutrašnje bogatstvo podelio sa iskrenim tragaocima. Tokom svog boravka na Zapadu, napisao je preko 1500 knjiga, komponovao oko 22000 muzičkih kompozicija i naslikao na stotine hiljada slika. Inspirisao je osnivanje najveće sportsko-humanitarne manifestacije posvećene skladu u svetu, Peace Run (Trka mira), 1987. godine. Na poziv tadašnjeg generalnog sekretara Ujedinjenih Nacija, U Tanta, Šri Činmoj je 1974. počeo da održava meditacije posvećene svetskom skladu u sedištu UN u Njujorku. Te meditacije je nastavio do kraja života. Njegovo učenje i primer i dan-danas nadahnjuju i uzdižu svest mnogih ljudi širom sveta.

„Naš put, put srca, je i put prihvatanja. Moramo da prihvatimo svet. Ako odemo u pećine Himalaja ili sedimo na vrhu planine i vapimo za svojim ličnim dostignućem i zadovoljstvom, onda nećemo činiti ništa za svet. To je slično sledećem: ja ću da se najedemo do mile volje, a ostaviću moju braću i sestre nenahranjene i gladne. To nije dobro. Ako sam zaista ljudsko biće, onda moram da se postaram da i moja braća jedu sa mnom. Samo ako budemo zajedno jeli bićemo zaista zadovoljni.“

– Šri Činmoj

(U TV intervjuu Šri Činmoj govori o duhovnosti, meditaciji, duhovnoj klimi koja trenutno vlada u svetu)

Opširnije o Šri Činmoju: