Pripremite se za meditaciju (2)

Updated

Kad meditirate, važno je da kičmu držite pravo i uspravno, a telo opušteno. Videćete da će vas vaše unutrašnje biće spontano dovesti u udoban položaj; vi treba samo da ga zadržite.

Neki tragaoci vole da meditiraju ležeći, ali to nije preporučljivo. Lako bi se moglo desiti da uđete u svet sna ili neku vrstu unutrašnjeg dremeža. A opet, položaj lotosa, koji predstavlja složeni joga položaj, nije neophodan da bi se ispravno meditiralo. Mnogi ljudi meditiraju veoma dobro sedeći na stolici.

Pomoći će vam ako upalite mirišljavi štapić i sveću, ili ako pred sobom imate neki cvet. Taj cvet će vas podsetiti na cvet koji je unutar vašeg srca. Kad osetite miris štapića, dobićete dopunsku inspiraciju i osećaj pročišćenja koje ćete dodati vašem unutrašnjem blagu. Kad vidite plamen sveće, istog trenutka ćete osetiti kako se vaš unutrašnji plamen uspinje visoko, više, najviše.

Pravilno disanje je važno

Pravilno disanje je veoma važno u meditaciji. Dok dišete, pokušajte da udišete što mirnije i sporije, tako da se ne bi pomakao ni končić ako biste ga stavili ispred nosa.

Što se izdaha tiče, pokušajte da on bude još mirniji. Ako je moguće, napravite kratku pauzu između izdaha i početka narednog udaha. Ako ste u stanju, zadržite dah nekoliko sekundi. Ali, ako vam je to teško, onda nemojte to da radite. Nikad ne činite ništa što će nauditi vašem organizmu ili disajnim organima.

Svaki put kad udahnete, pokušajte da osetite da u svoje telo unosite beskrajni mir. Kad izdišete, osetite da izbacujete napolje svu uznemirenost koja je u vama i oko vas. Pošto ste ovo učinili nekoliko puta, probajte da osetite da udišete moć iz univerzuma. Dok izdišete, osetite da sav strah napušta vaše telo. Pošto ste to učinili nekoliko puta, pokušajte da osetite da udišete beskrajnu radost, a da sa izdahom izbacujete iz sebe žalost, patnju i depresiju.

Iz knjige Šri Činmoja „Krila radosti“