Cvet iz snova

Updated

Divan primer da se snovi zaista ostvaruju i to na neočekivan i veoma lep način predstavlja muzička grupa Plavi cvet čija je specijalnost meditativna muzika. Ova grupa nastupa već više od 22 godine, a Eshana Gađanski, koja je vodi, još kao dete je govorila da će imati muzičku grupu i da će se ta grupa zvati Plavi cvet. I to se zaista i dogodilo! Kada je došla na studije u Novi Sad, upoznala se sa nekoliko devojaka koje su gajile ista interesovanja, i odlučile su da osnuju muzičku grupu. A ime je već bilo spremno… Danas je Plavi cvet jedna od najistaknutijih muzičkih grupa koje se bave tom vrstom muzike, a pošto je postala internacionalni ansambl koji drži koncerte širom sveta, sada češće koristi englesku varijantu svog imena – Blue Flower.
Zamolili smo Eshanu da nam kaže nešto više o svojoj grupi i životnim interesovanjima.

Kakva je po tebi veza muzike i meditacije?

Muzika – prava duhovna muzika – dolazi iz nečijeg unutrašnjeg duhovnog sveta i u sebi nosi taj vapaj za uzdizanjem, usavršavanjem, ujedinjenjem sa Najvišim, iskrenu molitvu srca, zahvalnost, devociju, radost i druge božanske kvalitete. Kada neko sluša ili izvodi ovakvu muziku, ukoliko je iskreni duhovni tragalac, neizbežno će osetiti nešto posebno i dobiti inspiraciju. Poželeće da zaroni dublje u svoje biće i da u sebi pronađe isto blago. Moj doživljaj je da duhovna muzika prosto „vuče“ čoveka unutra. Takođe pomaže u koncentraciji prilikom meditacije, ukoliko nam je teško da obuzdamo misli. Jednostavno se prepustimo toku muzike, pratimo melodiju i sve je mnogo lakše.

Rano si počela da se baviš meditacijom i da je povezuješ da muzikom… Kako je to počelo?

Za mene su muzika i meditacija uvek bile tesno povezane. Sviranje, pevanje i slušanje duhovne muzike Šri Činmoja samo po sebi je jedan vid meditacije, koji je u mom slučaju i najdelotvorniji. Već prvi susret sa ovom muzikom otvorio je širom vrata jednog novog sveta koji je iskrio čistom radošću i tihim blaženstvom. Tada sam i shvatila da je muzika za mene od neprocenjive važnosti, kada je u pitanju osećaj unutrašnje ispunjenosti za kojim svako ljudsko biće vapi i traga. Duhovna muzika u stanju je da u tren oka da iskustvo za koje je tokom upražnjavanja meditacije u tišini ponekad potrebno mnogo više vremena.

Da li si u početku uopšte pomišljala da ćete držati koncerte po čitavom svetu, pred brojnom publikom?

Nisam, zaista, u početku pomišljala da bi naša grupa u jednom trenutku mogla da nastupa i u Njujorku, Kaliforniji, na Islandu, u Lisabonu, Parizu i mnogim drugim mestima širom Evrope. Bio je to jedan mali, nežni pupoljak koji se vrlo lagano rascvetavao.

Koliko ste koncerata dosad održali i koliko albuma snimili?

Nemamo, nažalost, tačnu evidenciju o broju koncerata tokom ove 22 godine koliko postojimo. Poslednjih godina nismo bile u mogućnosti da držimo velik broj koncerata zbog brojnih obaveza svih članova grupe, a i činjenica da nas sada ima 15 i to iz šest zemalja samo po sebi govori da organizovanje proba, putovanja i nastupa nije baš jednostavno. Neke od nas su članice i drugih internacionalnih grupa. Do sada imamo snimljeno 5 albuma, a šesti bi, ako prilike dozvole, trebalo da bude urađen ove godine.

Šta bi od njih istakla kao najinteresantnije ili tebi najdraže?

Od albuma? Svaki album je drag na svoj način – recimo prvi „O Beauty Infinity“ – jer je prvi i ima naročitu slatkoću. Poslednji album „Songs Celestial“ nam je posebno drag jer je to snimak našeg koncerta u Rejkjaviku, tako da tu nije bilo parcijalnog snimanja, već je više autentičan i nosi više duh zajedništva i jedinstva.

Osim aranžiranja meditativnih kompozicija Šri Činmoja, ti i sama komponuješ… Čime je inspirisana ta muzika?

Komponujem i sama, a to se dešava samo kada osetim posebnu inspiraciju. Moji lični unutrašnji doživljaji me ponekad nagone da ih na neki način ispoljim kroz muziku – kao što bi neko drugi to uradio četkicom na platnu. Kako se ceo proces dešava i kako se muzika oblikuje, ne umem da objasnim. Ne obazirem se na stroga muzička pravila, već sviram i menjam dok ne osetim da je to to. I, kao i kad pravim aranžamane za grupu, imam taj blagoslov da mogu da osetim kada je neka stvar zaista uobličena na pravi način. Isto tako na komponovanje me mogu podstaknuti i neki prizori koje posmatram, uglavnom iz prirode.

Na slici su članice muzičke grupe „Plavi Cvet“ – „Blue Flower“
Eshana Gađanski – klavijature, vokal, Kamaneeya Vučković – metalofon, vokal, Kulešvari Šulić – gitara, vokal, Chintamani Nordmeyer (Austrija) – violončelo, vokal, Purupriya Dolinar (Slovenija) – harmonijum, vokal – Slovenija, Svetlana Bačanin – udu i bubanj, vokal Tirtha Voelkner (Nemačka)- flauta i gitara, vokal, Nastya Konova (Ukrajina) – flauta, vokal, Uchita Pesevic – harmonijum, vokal Priyavadini Raisecker (Austraija)- harmonijum, vokal, Prasatti Kakonji – udaraljke, Martina Tripković – percussions, Viniyogaha Bogdan (Slovenija) – vokal Celana Dimitrievik (Makedoniija) – vokal, Rathika Radinović – vokal, frula

Muziku Šri Činmoja u izvođenju Plavog cveta možete čuti ovde:

Kompozicije Eshane Gadjanski možete čuti ovde: