Ima li vaša duša posebnu misiju?

Updated

Vaša duša ima posebnu misiju. Vaša duša je te misije vrhunski svesna. Maya, iluzija, odnosno zaborav, čini da osećate da ste konačni, slabi i bespomoćni. To nije tačno. Vi niste telo. Vi niste čula. Vi niste um. Sve to je ograničeno. Vi ste duša, koja je neograničena. Vaša duša je beskrajno moćna. Vaša duša pobeđuje prostor i vreme.

Ima li vaša duša posebnu misiju? Da. Vaša misija je u najvećim dubinama vašeg srca i tu treba da je pronađete i ispunite. Ne može biti spoljašnjeg načina da ispunite svoju misiju. Jelen stvara mošus u svom sopstvenom telu. On ga omiriše i postaje očaran, pokušavajući da odredi njegov izvor. On trči i trči, ali ne može da nađe izvor. U svojoj beskrajnoj potrazi, on gubi svu svoju energiju i na kraju umire. Ali, izvor koji je tako očajnički tražio bio je unutar njega samog. Kako bi mogao da ga nađe na bilo kom drugom mestu?

Takav je slučaj i sa vama. Vaša posebna misija – koja je ispunjenje vaše božanstvenosti – nije izvan vas, već unutar vas. Tražite unutra. Meditirajte unutra. Otkrićete svoju misiju.

Ima li duša tokom jednog života više misija, ili samo jednu?

Postoji samo jedna misija, ali ciljeva ima više. Jedna duša može hteti da postane pesnik, slikar ili inženjer tokom jednog života. Svaka duša može ciljati na raznovrsne oblike kreativnosti, ali to su ciljevi. Njih ne treba mešati sa misijom duše. Misija duše je uvek, najpre i iznad svega, ostvarenje Boga; potom dolazi ispoljavanje Bogoostvarenja na zemlji. Međutim, cilj koji čovek ima može mu pomoći u ostvarenju Boga, ili ga može usporiti, zavisno od individualnog pristupa Istini.

Na primer, ako je neko pisac, lepo i krasno. Ako on nastavlja da piše ne težeći za spoznajom Boga kroz svoje pisanje, on jednog dana može postati veliki pisac, ali to ne mora da znači da je napredovao u svom otkriću Sopstva. Sa druge strane, ako neko želi da ispolji Božansko u svojim spisima, ako je nečiji spoljašnji izraz rezultat njegove unutrašnje težnje, i ako je taj shvatio pisanje kao posvećeno služenje Svevišnjem u čovečanstvu, onda će svakako aspirant u njemu voditi tog pisca ka spoznaji Boga. Sa gledišta apsolutne Istine, postoji samo jedna misija, a to nije ništa drugo do Samospoznaja.

Iz knjige Šri Činmoja „Mudrost“