Najvažnija osobina

Updated

Najvažnija i najznačajnija dobra osobina u ljudskom životu jeste zahvalnost. Nažalost, tu dobru osobinu mi ne izražavamo ni u mislima ni u postupcima. Od samog početka našeg života, nekako smo naučili da je ne izražavamo. Tako imamo najmanju količinu upravo onoga što nam je napotrebije da bismo postali bolja osoba. Stvari koje najviše zaslužuju našu zahvalnost uzimamo zdravo za gotovo. Bez vazduha ne možemo da živimo više od jednog ili dva minuta. Svakog dana udišemo i izdišemo, ali da li ikad osećamo zahvalnost prema vazduhu? Ako ne pijemo vodu, ne možemo da preživimo. I telo nam je čak u velikoj meri sazdano od vode. Ali da li pridajemo ikakav značaj vodi? Svakog jutra kad otvorimo oči, vidimo sunce koje nam nudi blagodat svetlosti i životne energije, koji su nam neophodni. Ali, da li smo zahvalni suncu?

Što smo zahvalniji, to više primamo

Samo jedna vaša osobina može da reši sve vaše probleme – probleme drugih ljudi – a to je zahvalnost. Neprestano dajite svoje zahvalno srce. Svakog dana izbrojte latice vašeg srca koje je ispunjeno zahvalnošću i otvorite još jednu laticu. Ako želite da date imena laticama, ona su jednostavnost, iskrenost, čistota, poniznost, i tako dalje. Zahvalnost oličava sve božanske osobine. Ona je jedina osobina koja će svakome pomoći da reši svoje probleme i da najbrže trči.

Ako imate srce puno zahvalnosti, moći ćete da primite najviše. Srce ispunjeno zahvalnošću je ono što može da u beskrajnoj meri primi mir, svetlost i blaženstvo koji dolaze odozgo i da ih ispolji ovde na zemlji.

Bez zahvalnosti nema ljubavi

Zahvalnost je kreativna sila, majka i otac ljubavi. U zahvalnosti postoji prava ljubav. Ljubav se širi jedino kada je prisutna zahvalnost. Ograničena ljubav ne daje zahvalnost. Ograničenu ljubav odmah nešto sputava – neprestane želje ili neprestani zahtevi. Ali u slučaju neograničene ljubavi, stalne ljubavi, zahvalnost izlazi na videlo. Ova ljubav postaje zahvalnost.

Iz knjige Šri Činmoja, „Dragulji sreće“