Pravo značenje nevezivanja

Updated

Najviša filozofija je: Bog je Onaj koji deluje i Onaj koji u tome uživa i to je apsolutno tačno. Ali ovde na zemlji, u fizičkoj ravni, mi svakako treba da činimo ono što smatramo da je najbolje. Treba da radimo i da činimo ono što je potrebno. Svakako da moramo da obavljamo svoju dužnost što bolje možemo, kako bismo ostvarili svoj cilj.

Ponekad mi pokušavamo da vidimo rezultat našeg rada mentalnim okom, a ono nam pokazuje da ćemo doživeti poraz. Ako znamo da nećemo biti zadovoljni rezultatom, krajnje nam je teško da radimo dobro i sa entuzijazmom. Ako nam je stalo samo do uspeha, onda ćemo biti obeshrabreni. Ali tu grešimo. Ne znamo pravo značenje nevezivanja.

Treba da delujemo sa nadom, entuzijazmom i odlučnošću i da osećamo da nije naša briga, šta god da se desi. Kad se delo okonča, ono ne ostaje u našim rukama. Ako ne marimo za rezultat, bićemo potpuno mirni, bez obzira na to da li smo na prvom ili poslednjem mestu. Ako smo na prvom mestu, bićemo srećni. A i ako smo na poslednjem mestu, opet ćemo biti srećni, zato što smo ishod našeg delovanja predali Bogu.

Ako želimo da imamo istinsku radost
Istinski mir i istinske božanske osobine
Moramo biti sasvim neutralni.

 

Iz knjige Šri Činmoja, „Dragulji sreće“