Samadi i sidi

Updated

Inspirativna i prosvetljujuća knjiga „Samadi i sidi“ pojavila se nedavno u prevodu na srpski jezik. Oslobođenje, samorealizacija, prosvetljenje, samadi i nirvana samo su neke od tema o kojima u njoj veliki duhovni Učitelj Šri Činmoj govori na osnovu ličnog iskustva i ostvarenja, onoliko koliko je to moguće učiniti rečima. Odgovarajući na pitanja tragalaca, na veoma jednostavan i ubedljiv način Šri Činmoj nam približava ideju viših stanja svesti i razjašnjava brojne nedoumice i dileme koje o tim temama vladaju.

U knjizi se, između ostalog,  govori o tome u čemu je razlika između oslobođenja i ostvarenja, da li je nirvana krajnje stanje svesti, kakvu vrstu samadija poseduju duhovni učitelji, šta odlikuje samoostvarenog jogija, a šta avatara.

„Na ovom svetu postoji samo jedna stvar koju vredi imati, a to je prosvetljenje. Prosvetljenje nije nešto veoma daleko; ono je baš u nama. U svakom trenutku možemo svesno da rastemo u prosvetljenje pomoću svog unutrašnjeg napretka. Unutrašnji napredak se postiže pomoću stalnog žrtvovanja. Žrtvovanja čega? Žrtvovanja pogrešnih, zlih misli i pogrešnog razumevanja Istine. Žrtvovanje i odricanje idu zajedno. Čega ćemo se odreći? Fizičkog tela, porodice, prijatelja, rođaka, svoje zemlje, sveta? Ne! Mi treba da se odreknemo svog sopstvenog neznanja, svojih sopstvenih lažnih predstava o Bogu i Istini. Isto tako, treba da žrtvujemo Bogu rezultate svakog dela. Kada rezultate naših dela ponudimo Unutrašnjem Pilotu, božanska vizija neće više ostati nedostižna.“

(odlomak iz knjige Samadi i Sidi. )