Da li meditirati u umu ili srcu

Updated

Pitanje: Kažeš da bi trebalo da meditiramo na srce, ali meni je lakše da meditiram na um.

Šri Činmoj: Ako ti je lakše u umu, onda meditiraj na um. Ali ako to budeš radila, moći ćeš da meditiraš možda pet minuta i od tih pet minuta ćeš možda veoma snažno meditirati samo jedan minut. Nakon toga ćeš osetiti napetost u čitavoj glavi. Prvo stekneš radost, zadovoljstvo, ali onda ćeš možda osetiti jalovu pustoš. Na pet minuta dobiješ nešto, ali ako pokušaš da dobiješ još toga, možda nećeš osetiti ništa. Ako meditiraš ovde, u srcu, doći će dan kad ćeš početi da postaješ zadovoljna.

Ako meditiraš u srcu, onda meditiraš tamo gde se nalazi duša. Istina, duša je svuda, u umu, u telu, svuda. Ali to je kao situacija u kojoj se sada nalazim ja. Ja sam ovde, u Ujedinjenim nacijama. Ako neko upita: „Gde je Činmoj?“ možete reći da sam u Ujedinjenim nacijama, ili možete reći da sam u sobi za konferencije br. 10. Moja prisutnost duhovno prožima cele Ujedinjene nacije, ali moja živa svest je upravo ovde, u ovoj sobi. Ako dođete ovde biću u stanju da uradim za vas više nego za druge koji su na nekom drugom mestu u zgradi. Isto tako, kad usmeriš svoju koncentraciju na srce, dobijaš mnogo više unutrašnjeg zadovoljstva nego da meditiraš na um, zato što je srce sedište duše. Ali, nekim ljudima je teško da meditiraju na srce zato što nisu na to navikli.

Moraš biti mudra. Postoji velika razlika između toga što možeš dobiti od uma i toga što možeš dobiti od srca. Um je ograničen, srce je neograničeno. Duboko unutar nas je beskonačni Mir, Svetlost i Blaženstvo. Da se dobije mala količina je lak zadatak. Meditacija u umu ti to može dati. Ali možeš dobiti više ako meditiraš na srce. Recimo da imaš mogućnost da radiš na dva mesta. Na jednom mestu zarađuješ 200 dolara, a na drugom 500 dolara. Ako si mudra nećeš trošiti vreme na prvom mestu. Treba da znaš da su Izvor i Stvarnost u srcu. Stvarnost je svuda, ali istinsko ispoljavanje Stvarnosti mora da bude na nekom određenom mestu. Unutar srca je duša, pa ako meditiraš na srce, onda te rezultat beskonačno više ispunjava.

Hajde da ne budemo zadovoljni stvarima koje lako dobijamo. Hajde da vapimo za nečim što je teže dobiti, ali je beskonačno i trajno. Ako dobiješ nešto od uma, sutra se može pojaviti sumnja da ti kaže da to nije bilo stvarno. Ali kad jednom dobiješ nešto iz srca, nikad u to nećeš posumnjati ni zaboraviti. Iskustvo na psihičkoj ravni se nikad ne može izbrisati iz srca.

Iz knjige Šri Činmoja „Talasi plamenova“ deo 1