Meditacija u srcu

Updated

Bolje je da se meditira u srcu nego u umu. Um je kao Tajms Skver u novogodišnjoj noći; srce je kao usamljena pećina na Himalajima. Ako meditirate u umu, moći ćete možda da meditirate pet minuta; a od tih pet minuta možda ćete moćno meditirati jedan minut. Posle toga, osetićete da vam čitava glava postaje napeta. Prvo stičete radost i zadovoljstvo; onda ćete možda osetiti ogolelu pustoš. Ali, ako meditirate u srcu, vi dobijate sposobnost da se poistovetite sa radošću i zadovoljstvom koje stičete, a tad ona postaje trajno vaša.

Srce oseća jedinstvo

Ako meditirate u umu, vi se ne poistovećujete; pokušavate da uđete u nešto. Kad hoćete da uđete u nečiju kuću, da dobijete ono što ta osoba ima, morate ili da provalite vrata, ili da molite vlasnika da vam otvori. Kad molite, vi osećate da ste stranac, a vlasnik kuće takođe oseća da ste stranac. Onda on misli: “Zašto bih dozvolio da mi stranac uđe u kuću?” Ali, ako koristite osobine srca, istog trenutka te osobine, kao što su nežnost, slatkoća, ljubav i čistota, izlaze na površinu. Kad vlasnik kuće vidi da ste vi samo srce, njegovo srce odmah postaje jedno sa vašim i on vas pušta da uđete. On oseća vaše jedinstvo sa njim i kaže: “Šta hoćeš iz moje kuće? Ako ti treba mir, uzmi ga. Ako ti treba svetlost, uzmi je”.

Još jedna stvar: ako uđete u kuću svojim umom, videćete ukusno voće i smesta pokušati da ga zgrabite. Zadovoljni ste kad ga dobijete, čak i ako niste u stanju da pojedete svo to voće. Ali, ako koristite srce, videćete da je vaša sposobnost primanja neograničena. Ponovo, ako koristite um, pokušaćete da probirate. Reći ćete: “Ova voćka je bolja; ona je gora”. Ali, ako uđete u kuću srcem, osetićete da je sve što je tu vaše i uživaćete u svemu tome. Srčani centar je centar jedinstva. Najpre se poistovećujete sa istinom, a potom, zahvaljujući svom poistovećenju, postajete istina.

Ostani uvek u svetlosti svog srca, sve dok njegovi prosvetljujući zraci ne preplave i tvoj um.

Iz knjige „Meditacija“, Šri Činmoj