Koja je svrha reinkarnacije

Updated

Pitanje: Koja je svrha reinkarnacije?

Šri Činmoj: U jednom životu na zemlji mi ne možemo da učinimo sve. Ako ostanemo u svetu želja, nikad nećemo biti u stanju da ispunimo sebe. Dok smo deca, mi imamo na milione želja, pa i kad napunimo sedamdesetu, mi vidimo da nam se neka želja nije ispunila i osećamo se jadno. Što više želja ispunimo, to više želja nam se javlja. Mi želimo jednu kuću, pa dve kuće; jedan automobil, pa dva automobila i tako dalje. Tome nema kraja. Kad nam se želje ispune, mi vidimo da smo i dalje nezadovoljni. Tada podležemo drugim željama, ili još većim željama.

Ali, naš najdraži je Bog. Mislite li da će nam Bog dopustiti da ostanemo neispunjeni? Ne! Božiji cilj je upravo da ispuni svakog pojedinca, i Sebe kroz nas; On će nas stalno iznova vraćati, da bismo ispunili svoje želje. Ako neko gori od želje da postane milioner u ovoj inkarnaciji, a na kraju svog puta vidi da nije postao milioner, ako je njegova želja zaista jaka, on će nastaviti da se vraća sve dok ne postane milioner. Ali, pošto postane milioner, videće da je u jednom pogledu i dalje ostao prosjak, jer neće imati duševni mir. Međutim, ako ta osoba uđe u svet težnje, ona možda neće imati novca, ali će imati duševni mir, a to je istinsko blago.

Težnja donosi ispunjenje

Ako se krećemo pomoću želja, videćemo da je niz želja beskrajan. Ali, ako se krećemo pomoću težnje, mi vidimo celinu i na kraju postajemo ta celina. Mi znamo da ćemo, ukoliko ostvarimo Boga, u Bogu naći sve, jer sve postoji u Bogu. Zato na kraju napuštamo svet želja i ulazimo u svet težnje. U njemu smanjujemo svoje želje, a više mislimo o Miru, Blaženstvu, božanskoj Ljubavi. Možda će nam biti potrebne godine i godine da bismo stekli malo Mira, kap nektara. Ali, jedna duhovna osoba je spremna da čeka koliko god je potrebno na Božiji Čas, kako bi ispunila svoje težnje. A njena težnja da postigne Mir, Svetlost i Blaženstvo neće biti uzaludna.

Sad, ako je naš cilj da uđemo u Najviše, Beskonačno, Večno, Besmrtno, naravno da nam jedan kratak život nije dovoljan. A opet, Bog neće dozvoliti da ostanemo neispunjeni. U našoj narednoj inkarnaciji nastavićemo naše putovanje. Mi smo večni putnici. Mi moramo da nastavimo, da nastavimo dok ne stignemo do svog Cilja. Savršenstvo je cilj svakog tragaoca. A to savršeno savršenstvo mi nikako ne možemo da postignemo u jednom životu.

Duša stalno napreduje

Pomoću težnje i evolucije duša razvija svoju punu sposobnost da ostvari Najviše i da ispuni Božansko. Najpre fizičko, ljudsko u nama, mora da teži da se sjedini sa Božanskim u nama – sa dušom. U ovom trenutku, telo ne sluša naloge duše; to će reći, fizički um se buni. Delovanje fizičkog uma zaklanja božanski cilj duše i duša ne može da izađe na površinu. Na ovom nivou evolucije, većina ljudi su nesvesni i ne znaju šta duša želi ili šta joj je potrebno. Oni imaju želje, žudnju za uspehom, intenzitet i uzbuđenje. Sve te stvari izbijaju iz vitala ili ega, dok je, sa druge, strane, sve što se čini sa svešću duše uvek puno radosti. Mi ponekad možda i čujemo naloge duše, ili poruke naše savesti, ali ipak ne činimo i ne govorimo ispravne stvari. Ne – fizički um je slab; mi smo slabi. Međutim, ako počnemo da težimo svojim umom, a potom prevaziđemo um i pođemo duši, lako ćemo moći da čujemo i da poslušamo naloge duše.

Ispoljiti Božansko

Doći će dan kada će duša biti u prilici da primeni svoje božanske osobine i navede telo, um i srce da osete da im je potrebno samootkriće. Fizičko i vitalno će tada svesno želeti da slušaju dušu, da ih duša pouči i vodi. Potom ćemo, ovde u fizičkom, steći obesmrćenu prirodu, jedan besmrtni život, pošto će naša duša postati potpuno i nerazdvojno jedno sa Božanskim na zemlji. Tada bi trebalo da naše unutrašnje blago ponudimo čitavom svetu i ispoljimo mogućnosti naše duše. Veoma se često dešava da se ostvarenje dogodi u jednoj inkarnaciji, ali da duša mora da se stalno iznova vraća na zemlju da bi to ispoljila. Sve dok ne otkrijemo i ne ispoljimo najvišu Božanstvenost koja je u nama, igra nije završena. Mi nismo odigrali svoju ulogu u kosmičkoj Drami, pa moramo da se stalno iznova vraćamo u svet. Ali, u napredovanju evolucije, u jednoj od svojih inkarnacija, duša će potpuno ostvariti i potpuno ispoljiti Božansko u fizičkom i pomoću fizičkog.

Iz knjige Šri Činmoja, „Smrt i reinkarnacija“

Opširnije o temi reinkarnacije