Šta je samadi (samadhi)

Updated

Samadi (samadhi) je duhovno stanje svesti. Postoje različite vrste samadija. Među nižim samadijima, najviši je savikalpa samadi. Iznad savikalpa samadija dolazi nirvikalpa samadi, ali između njih je veliki jaz; oni su korenito različiti samadiji. A opet, postoji nešto što prevazilazi čak i nirvikalpa samadi i što se zove sahađa samadi.

Savikalpa samadi

U savikalpa samadiju na kratko vreme vi potpuno gubite svu ljudsku svest. U tom stanju su predstave prostora i vremena potpuno drugačije. Na sat ili dva vi ste potpuno u drugom svetu. Tu vidite da je gotovo sve učinjeno. Ovde u ovom svetu ima mnogo još neispunjenih želja u vama i u drugima. Milioni želja nisu ispunjeni i ostaje da se urade milioni stvari. Ali, kad ste u savikalpa samadiju, vi vidite da je praktično sve učinjeno; vi ne morate da radite ništa. Vi ste samo instrument. Ako ste upotrebljeni, lepo i krasno; inače, sve stvari su već učinjene. Ali, iz savikalpa samadija svako mora da se vrati u običnu svest.

Čak i u savikalpa samadiju postoje stupnjevi. Kao što u istom razredu u školi ima sjajnih učenika i loših učenika, tako i u savikalpa samadiju neki aspiranti dostižu viši stupanj, dok tragaoci koji manje teže dostižu nižu prečku lestvice, gde nije sve tako jasno i živo kao na najvišem nivou.

U savikalpa samadiju postoje misli i ideje koje dolaze sa različitih mesta, ali one na vas ne utiču. Dok meditirate, ostajete neuznemireni, a vaše unutrašnje biće deluje na dinamičan i pouzdan način. Ali, kad ste nešto više, kad postanete jedno sa dušom u nirvikalpa samadiju, uopšte neće biti ni misli ni ideja. Ja to pokušavam da objasnim rečima, ali svest nirvikalpa samadija nikad se na odgovarajući način ne može objasniti ni izraziti. Ja dajem sve od sebe da vam ispričam o tome iz veoma visoke svesti, ali se to ipak izražava pomoću mog uma. U nirvikalpa samadiju, međutim, nema uma; postoje samo beskrajni mir i blaženstvo. Tu ples prirode prestaje i znalac i znano postaju jedno. Tu uživate vrhunski božansku, sveprožimajuću, samozaljubljenu ekstazu. Vi postajete objekt uživanja, postajete onaj koji uživa i postajete samo uživanje.

Iz knjige Šri Činmoja, „Meditacija“

Možda vas zanima i:

Nirvikalpa samadi

Sahađa samadi